Grainca: Mos rishikimi i buxhetit krijon ngërç financiar për komunat

Mos rishikimi i buxhetit nga Kuvendi i Kosovës, për zëvendësministrin e financave njëherit këshilltarin e kryetarit të Ferizajt, Mustafë Graincën konsiderohet sanksionim i padrejtë për komunat. Grainca vlerëson se mos rishikimi i buxhetit është pengesë e madhe për një vit fiskal të Ferizajt, pasi sipas tij, platforma politike e kryetarit Aliu mbetet e pazbatueshme.

“Në këtë rast kemi një plan të buxhetit i cili është trashëguar nga pushteti i kaluar dhe pamundësia për të ndërhyrë në këtë plan e konsiderojmë se është diçka e jo e mirë për komunën dhe për qytetarët e qytetit tonë. Rishikimi i buxhetit mundëson ndërhyrjen në planin  buxhetor për gjashtë muajt fiskal aktual për shkak që kemi mundësi ta pasurojmë dhe ndryshojmë në korrelacion të platformës qeverisëse të kryetarit aktual të komunës. Në mungesë të rishikimit të buxhetit ajo platformë qeverisëse, ato projekte të zotuara të kryetarit Aliu në kuadër të programit zgjedhor nuk mund të inkorporohen në buxhetin vijues të vitit fiskal 2018 dhe çka po ndodhë po kalon një vit fiskal për një kryetar që ka mandat katër vjeçar dhe i cili s’po ka mundësi të realizoj projektet me të cilat ka marrë besimin e qytetarëve”, tha Grainca.

Derisa këshilltari i kryetarit Aliu konsideron se mos rishikimi i buxhetit për komunat është ngërç i një viti fiskal, në anën tjetër në cilësinë e zëvendësministrit të Financave, ai e arsyeton Qeverinë e Kosovës duke theksuar se mos rishkimi i buxhetit po ndodhë për shkak të një stabiliteti financiar të vendit.

“Nuk është definitive se a do të këtë apo jo rishikim, rishikimi i buxhetit ka pas ndodhë edhe në vitin 2017 me shumë vonesë për shkak proceseve politike. Sivjet absolutisht nuk është çështje politike as çështje votash, por thjesht nganjëherë duhet të sakrifikohet edhe në këtë mënyrë për t’u ruajtur një stabilitet financiar i vendit, kërkesat  e komunave janë duke u shqyrtuar për rishikim, por ende nuk dihet, gjasat janë më të mëdha që këtë vit mos të ketë fare rishikim”, tha Grainca.

Ndryshe, njohësi i fushës së financave Mustafë Grainca, ka vlerësuar se për një stabilitet të qëndrueshëm financiar të komunave, në Kosovë duhet të ndryshoj edhe orari i mbajtjes së zgjedhjeve. Sipas tij, koha e duhur për zgjedhje lokale është muaji maj, pasi që kryetarët e zgjedhur të atij mandati kanë mundësinë që për katër vite të qeverisjes ta kenë të sigurt planifikimin buxhetor sipas platformave të tyre politike.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.