Politikanët e korruptuar shkak për mosliberalizimin e vizave, thonë opinionistët

Çështja e vizave sikur i dha një zhgënjim përmbyllës këtij viti. Kështu po vlerësojnë aktivistë të shoqërisë civile në Ferizaj, të cilët po thonë se ndërkombëtarët duke dashur t’i dënojnë politikanët e korruptuar, po e dënojnë popullin e Kosovës me mosliberalizim të vizave. Opinionisti Dimal Basha, thotë se ky proces i nisur vite më parë, asnjëherë nuk është marrë seriozisht as nga vendorët e as nga të huajt, ndërkaq qytetarët janë ata që po i vuajnë pasojat.

“Arsyeja pse ne jemi të izoluar është për shkak të politikanëve të pandershëm. Dënimi është kundër politikës e politikanët janë njerëzit që ne vet i kemi votuar. Derisa nuk ndryshon kasta politike që po votohet prej qytetarëve prej vitit në vit atëherë nuk duhet të presim ndryshe, janë të njëjtit njerëz që para 10 vitesh kanë premtuar viza dhe ne vazhdojmë të presim akoma nga ata. Ajshtajni ka thënë se budallakia më e madhe është kur e bënë të njëjtën gjë dhe pret rezultate të ndryshme, prandaj edhe për ne është njëjtë, s’di pse duhet të presim ndryshime duke e votuar të njëjtën klasë politike”, tha Dimal Basha.

Se politikanët e vendit janë fajtorë që Kosova vazhdon të mbetet e izoluar, e thotë edhe opinionisti tjetër ferizajas Shkëlzen Marveci. Ai vlerëson se kjo padrejtësi që po i bëhet Kosovës nga Evropa, po shkakton vuajtje vetëm tek qytetarët e këtij vendi dhe aspak tek klasa politike.

“Një zhgënjim me të vërtetë i madh për shkak që është një padrejtësi që po u bëhet qytetarëve të Kosovës përkundër faktit që vet Komisioni Evropian deklaroi apo aprovoi se çdo gjë ka shkuar në rregull në lidhje me kriteret e liberalizimit të vizave, edhe këtu tash po shihet që ka një presion ndaj politikanëve tanë, mirëpo nëse ka një presion të tillë për arsye të ndryshme mendoj se është e paarsyeshme të bëhet në kurrizin e qytetarëve të Kosovës. Nëse ka presion atë duhet ta adresojnë tek vet klasa politike, sepse nga mosliberalizimi i vizave janë dëmtuar kryekëput qytetarët, janë të rinjtë në rend të parë, janë artistët të cilët nuk mund të veprojnë sikur edhe ata të vendeve të tjera”, u shpreh Marevci.

Sipas këtyre opinionistëve, një tjetër arsye pse vendi vazhdon të ballafaqohet me këto dështime janë vet qytetarët naiv të Kosovës, të cilët asnjëherë nuk e ngritin zërin edhe atëherë kur duhet dhe u takon.

“S’ka qytetari aktive, është një amnezi kolektive që qytetarët merren me tema shumë të mëdha dhe tema koti, ndërsa nuk merren me bërllokun para dere, me probleme që na shqetësojnë çdo ditë. Do të thotë, derisa ne nuk mësohemi për të reaguar çdo ditë, për të kërkuar llogari tek drejtori, kryetari e deri tek ministri, kjo i bjen që kemi deficit të memories dhe të habit fakti se si kjo shoqëri vazhdon të jetë e qetë pas gjithë kësaj katrahure dhe të njëjtën e bënë Evropa derisa ti nuk reagon kundër politikanëve të korruptuar pse Evropa duhet të mërizitet për ty kur ne vet nuk mërzitemi për problemet tona, mendoj se ky është konstatimi që po e vuajmë të gjithë”, tha Basha.

“Është problem mentaliteti, në Kosovë mendoj se është duke mbretëruar një  mentalitet jo në nivel të duhur dhe për këtë janë shumë faktorë që po ndikojnë. Në rend të parë duhet të ngritet vetëdija e qytetarëve, e për t’u ngritur vetëdija duhet të ketë një nivel arsimor tjetër dhe duhet të ketë njerëz që gjykojnë tamam sikur qytetarët e shteteve të tjera. Kjo është temë e gjerë, por gjithsesi që duhet të ngritet niveli qytetarë për të reaguar për këto problematika“, u shpreh Marevci.

Gjatë vizitës që pati së fundmi në Kosovë, komisioneri për Zgjerim i Bashkimit Evropian, Johannes Hahn, ka dhënë shenja që kosovarët nuk do të mund të lëvizin pa viza në zonën Schengen para vitit 2020, duke kërkuar edhe pak durim nga kosovarët për këtë çështje.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

728X90
728X90