29 vjet: Këshilli i pajtimit të gjaqeve akoma ka punë

Sot janë bërë 29 vjet kur me nismën e Anton Çetës në Kosovë nisi aksioni atdhetar e humanitar i faljes së gjaqeve, që asokohe si dukuri kishte shtrirë rrënjë shumë thellë anembanë vendit.
 Përvjetori i aksionit fisnik u shënua edhe në Ferizaj, ku veprimtarë e anëtarë të këshillit të dikurshëm lokal  të pajtimit , thanë se viti 1990 ishte viti më i organizuar dhe më frytdhënës i kombit shqiptar:

“Viti 1990 shënoi  një nga ngjarjet më të rëndësishme të historisë së popullit shqiptar, pajtimin e gjaqeve dhe ngatërresave, ky vit hyri në histori si viti më i orgamizuar dhe më frytdhënësi, hyri si bashkim i popullit shqiptar mbrenda dhe jashtë trojeve etnike, dhe u bë një ndër masat mbrojtëse më të fuqishme kundër pushtuesit serb” – tha Fatmir Çerkini, anëtar i këshillit pajtues.
“Ky këshill ka pasur shumë dimenzione, bashkimi i faktorit shqiptar me u bë bashkë, pastaj shtylla e bashkimit dhe afrimit dhe unitetit kombëtar na priste rreziku i luftës, e të kishim hy në luftë me tërë ato gjaqe do të ishte edhe më rëndë. Por madhështinë kësaj lëvizjeje ia dhënë ata që e shtrinë dorën e pajtimit” – tha veprimtari Xhevat Kryeziu.

     Në mbledhimin e sotëm, aktivistët e pajtimeve uruan që të mos ketë nevojë më për ndërhyrjen e këtij këshilli:

“Uroj dhe gëzoj që kësi këshilla të pajtimit të gjaqeve mos të kemi më, por të kemi këshilla të zhvillimit ekonomik e kulturor. Fatkeqësisht këto po na ngjajnë edhe sot, siç ishte rasti në Ferizaj, hakmarrje, gjakmarrje që ato duhet të i’a lëmë pushtetit se për këtë kemi punuar dhe luftuar, për të formuar organet tona për tu marrur me cështjet e ngatërresave dhe pa funksionimin e shtetit juridik nuk mund të ketë edhe shtet të zhvilluar ekonomik”, tha Rushiti.

  Drejtori i policisë në Ferizaj Gazmend Hoxha, në fjalimin e tij tha se si shoqëri, akoma nuk kemi arritur ne shkallën që të shuajmë këshillat e pajtimit të gjaqeve:

“A kemi nevojë edhe sot për këshillin e pajtimit?  Do të ishte mirë të mos kemi nevojë asnjëherë për këshillin e pajtimit, por fatkeqësisht ky problem ekziston akoma tek ne, rasti i fundit në Ferizaj në bazë të informacioneve që ka Policia është bërë konkretisht për motive të hakmarrjes, kjo dëshmon se akoma shoqëria jonë nuk ka ecur përpara dhe mendoj se akoma kemi nevojë për një këshill të tillë”- deklaroi drejtori Hoxha.

Kryetari i këshillit të pajtimit të gjaqeve në Ferizaj, Raif Musa, tha se gjakmarrja krijon izolim  e dhe e merr peng te ardhmen e njerëzve:

“Gjatë gjithë pajtimeve ne nuk kemi kërkuar falje në emër të vrasësve por gjithmonë në emër të rinisë, në emër të së ardhmes, sepse ishte momenti që të bëhej bashkimi i popullit për frymën e lirisë. Kurse sot në vend të hakmarrjes duhet të kërkojmë paqen, dashurinë për jetën, pasi gjakmarrja vetëm vret ajo vetmon, izolon dhe mban peng të ardhmen, ndërsa falja ndërton ura gëzimi,  ndjenjë  krenarie, paqe dhe përparim” – tha Raif Musa, në fjalën e tij të rastit.

Se falja të bënë krenar dhe të qetë, e thotë edhe Rrahim Bajraktari, i cili vite më parë fali dorasin e babait dhe nënës së tij:

“Kam falur gjakin e babait, nënës dhe plagën e motrës e cila jeton sot, ka qenë e rëndë, por e kam falur, kur më thoshin falnaj neve se nuk je duke i’a falur vrasësit atëherë kam vendosur të kontriboj për cështjen e kombit, sot kënaqem që kam bërë dicka e kam kontribu”,tha Bajraktari.

Këshilli per pajtimin e gjaqeve në Kosovë, që nga themelimi i tij ka arritur të  ndalojë hakmarrjen tek më shumë se 2500 familje, dhe të zgjidhë ngatërresat ndërmjet qindra familjeve të tjera.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.