Mbahet ”Java e Kimisë” në kolegjin “Mehmet Akif”

Me aktivitete të ndryshme në kolegjin “Mehmet Akif” në Lipjan, nga e hëna deri te premtën është mbajtur ”Java e Kimisë”. Profesoresha e lëndës së kimisë në këtë kolegj Xhemajlie Llugiqi, duke folur rreth këtyre aktiviteteve të nxënësve, u shpreh e kënaqur që punon me këta nxënës.

“Është kënaqësi e veçantë të punoj me këtë kategori të nxënësve, sepse kolegji ynë “Mehmet Akif” sivjet për herë të parë ka hapur dyert për nxënësit e klasës së gjashtë, shtatë, tetë dhe nëntë, prandaj edhe  e kemi një vizion të ri të punës së re me këtë kategori të veçantë që na janë bashkëngjitur këtë vit. Mund t’iu them që për këtë javë me rezultatet që kanë treguar me optimizmin, me kreativitetin e tyre që na kanë ofru, të pavarur, na kanë impresionu, në veçanti mua si mësimdhënëse në lëndën e kimisë. Do të thotë kolegji sivjet përpos shkollës së mesme, klasës së dhjetë, njëmbëdhjetë dhe dymbëdhjetë në gjirin e vet ka përfshi edhe këta nxënës, një pjesë e tyre kanë ardhur si bursistë përmes konkurseve që kanë qenë të organizuara prej shkollës dhe në një formë kemi mbledhur një numër të konsiderushëm të nxënësve të jashtëzakonshëm të mirë që janë në mesin tonë“, u shpreh ajo.

Ndërkaq, Bujar Mehmeti, kryetar i Këshillit të Nxënësve në kolegjin “Mehmet Akif”, tha  se këto aktivitete u japin mundësi të mësojnë përtej asaj që mësojnë në libra.

“E patë edhe vet nga afër për punën dhe mënyrën se si kalohet kjo periudhë ku nxënësit me projektet e tyre personale krijojnë ide të reja i sjellin në shkollë, mirëpo edhe prej atyre mundësive çka i kemi këtu i përdorin edhe ato mjete që i kanë  ketu për me formu eksperimente, pse jo për me pa më shumë përtej asaj çka mësohet në libër, përtej asaj teorisë”, tha Mehmeti.

Më tej, Mehmeti na tregoi se si një nxënës e kalon ditën në këtë kolegj.

“Prej mëngjesit kur edhe mësimi fillon në orën 8:30 deri në orën 3 të pasditës, nxënësit varësisht nga numri i orëve, gjashtë apo shtatë brenda ditës, janë pushimet brenda orëve, në mes të dy orëve të mësimit, nxënësit gjatë orës së mësimit e përfundojnë mësimin në aspektin teorik, mundohen që pjesërisht me kalu edhe në pjesën praktike, mirëpo zakonisht lëndët shkencore si fizika, kimia, biologjia, pastaj lëndët teorike, mund të ndodhë që njëra nga orët që zhvillohet gjatë javës tërësisht të kalohet në njërin prej laboratorëve të cilët gjenden në shkollë, për shembull lënda e kimisë, nëse tri orë mësimore për lëndën e kimisë janë të caktuara brenda një jave, dy orë përdoren brenda klasës së kimisë ndërsa në njërën prej orëve profesoresha me nxënësit vje këtu në laborator dhe e zhvillojnë procesin praktik të atyre që i kanë mësuar veçse në teori“, u shpreh mes tjerash Mehmeti.

Në kampusin e kolegjit “Mehmet Akif” në Lipjan, mësimet këtë vit i ndjekin mbi 300 nxënës.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

728X90
728X90