Fondit muzeor të Ferizajt i shtohen eksponate të farkëtarisë

Muzeu i qytetit të Ferizajt sot u pasurua me eksponate të reja të farkëtarisë.
Qerim Shaqiri-Rusi, i dhuroi muzut mjetet me të cilat punoi babai i tij, Rexhep Rusi, një farkëtar i Ferizajt që nga lufta e dytë botërore.

Në Ferizaj, njihet një ndër mjeshtrit e parë pas luftës së dytë botërore si ustah Rexhep Rusi. Për këto mjete ka qenë iniciativë e familjes tonë që të mos humben gjurmët e zejeve të ushtruara në periudha të ndryshme kohore”.
Shaqiri tregoi se babai i tij i ndjerë, kishte ndërtuar edhe gjilpërë goditëse të pushkës me mjete primitive për luftëtarin Avdyl Dura.”Kjo është mengele, ku shtrë ngohet metali me metal dhe punohen punë të ndryshme. Kjo daton nga fillimi i vitete 50′. E kulla ku është bërë rrahja e metaleve, është e kohës së invazionit gjerman, prindi sa punoi në minierën e kromit, gjermanët e shpërblyen me këtë kullë. Kjo është prerëse për llamarinë, e punuar nga dora e prindit tonë, është e veçantë. Ka shërby për llamarinat 10 deri në 20 milimetra. Kjo është kuti e punuar nga dora e prindit, ku i ka mbajtë disa prej veglave më specifike. Ndërkaq këtu poshtë shihet aparati saldues i blerë në Zagreb të Kroacisë, ku është ndër aparatat e parë të saldimit, vitin e prodhimit e ka 1966, është në gjendje të rregullt, asnjëherë deri në ditët e sotme nuk ka pasur ndonjë defekt, është prej aparatave të parë në komunën e Ferizajt”
.

Ilir Bytyçi, përgjegjës për trashëgimi dhe muze thotë se me këtë dhurim, Shaqiri plotësoi fondin muzeor për zejën e farkëtarisë.

Po shpresojmë që me kampanjën tonë “Ta pasurojmë muzeun”, kemi shpresu që ta përçojmë tek çdo person që ka gjëra antike ose me vlera muzeale t’i dhurojë për muezun e Ferizajt. Ky është ndër ata që iu përgjigj thirrjes tonë, po shpresojmë që nuk do të jetë i vetmi, sepse qëllimi i muzeut është të kompletojë fondet muzeore. Duke i kompletu ato ne arrijmë që para vizitorëve të kenë mundësi të shohin se si kanë jetu banorët e kësaj ane në periudha apo shekuj me radhë”

Rexhep Rusi, mjetet e të cilit iu dhuruan muzeut të Ferizajt, karrierën e kishte filluar si mjeshtër druri, për të kaluar më vonë në mjeshtrinë e farkëtarisë.