Përmes mësimit të gjuhës të rinjtë synojnë punësimin në Gjermani

Interesimi jashtëzakonisht i madh për të mësuar gjuhën gjermane po i mbush klasat e qendrave për edukim joformal dhe të shkollave private për gjuhë të huaja.

Përveç atyre që kanë dëshirë të mësojnë një gjuhë të re, kjo situatë më së shumti ka të bëjë me të rinjtë të cilët dëshirojnë të shkojnë të punojnë në Gjermani.

Të mbushura sot ishin edhe klasat e kursit “Qendra e Gjuhëve të Huaja”, në Ferizaj, ku drejtuesi i kësaj qendre Armend Bytyqi, thotë se në 3 vitet e fundit është rritur dukshum numri i të rinjve për të mësuar këtë gjuhë.

“Interesimi është bukur i madh, posaçërisht kohëve të fundit ky numër veç sa është rritur dukshëm jo vetëm në qendrën tonë, por edhe në kurset e tjera. Krahas niveleve bazike të cilat nevojiten për bashkim familjarë, në tri vitet e fundit është rritur më shumë numri i atyre që e mësojnë gjuhën për shkollim profesional, vlen të ceket më shumë infermieria, gastronomia, por edhe mjekësia në përgjithësi”, tha Bytyqi.

Bytyqi thotë se më të interesuarit për të mësuar gjuhën gjermane janë të rinjtë e moshës 17 vjeçe.

“Nga viti i fundit nxënësit e shkollave të mesme diku prej moshës 17 vjeçare vërehen më shumë që dëshirojnë të mësojnë gjuhën gjermane, të gjithë këta kryesisht për shkollim në Gjermani, por edhe shumica prej tyre 90% e nxënësve që ndjekin mësimet në gjuhën gjermane paraprakisht e kanë një qëllim apo një ofertë nga Gjermania dhe më pas vazhdojnë të mësojnë gjuhën”, tha Bytyqi.

Një ndër nxënëset që vijon mësimet në këtë qendër është edhe 20 vjeçarja Agnesa Kashatanjeva. Ajo thotë se pasi ta mësoj gjuhën synon që të shkoj në Gjermani për të punuar.

 “Unë mendoj me shku në Gjermani për me studiu dhe me punu, jam e interesuar për infermieri edhe këtu  e kam kryer infermierinë dhe po besoj që atje mundem me gjetë vetën më mirë se këtu”, tha Kashtanjeva.

Gjermania vazhdon të dallohet si magnet për shumë kosovarë që duan të punojnë në Gjermani, kjo pasi sipas disa të dhënave, nga viti 2007 deri vjet në Gjermani janë krijuar mbi pesë milionë vende të reja pune, numër ky që pritet të rritet edhe në këtë vit veçanërisht në sektorin e shërbimeve në Gjermani, e më së shumti në sektorin e transportit dhe industrisë së ndërtimeve.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.