Ferizajasit të shqetësuar për cilësinë e ajrit

Cilësia e ajrit në vend vazhdon të jetë shqetësuese, meqë niveli i grimcave të dëmshme në ajër është dukshëm mbi vlerat udhëzuese të Organizatës Botërore të Shëndetësisë.

Këtë po e vërejnë edhe qytetarët ferizajas, të cilët thonë se ajrin po e ndjejnë të ndotur, por nuk po kanë se si të mbrohen.

“Insitucionet tona duhet të bëjnë ngrohjen me naftë sikurse e kanë krejt shtetet e botës, ne për fëmijë po mundohemi se për vete  nuk  e kemi gajle, duhet të punohet në këtë aspekt, sepse dueht të vetëdijësohemi edhe populli, por insitucionet duhet ta marrin përsipër më shumë këtë çështje”, tha  Feriz Mani.

“Ajër të pastër nuk ka në Kosovë, nuk ka kujdes, por ne jemi të ri nuk e ndjejmë shumë, por mirë nuk është hiç”, tha Lirdon Guta.

“Pak është  mjegull, por edhe i ajri i ndotur, nuk e dimë a prej qymyrit a prej nga është”, tha Mexhid Azemi.

 E, një prej burimeve kryesore të ndotjes në Kosovë, sidomos gjatë dimrit, është përdorimi i thëngjillit. Edhe pse shitja e tij është e ndaluar, përdorimi tij po haset në qytetin e Ferizajt kryesisht nga bizneset private.

Nazlime Sejdiu, inspektore e ambientit në këtë qytet, thotë se nuk mund të ndërmarrin asgjë në këtë drejtim pasi Ministria e Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor, ka ndaluar përdorimin e thëngjillit vetëm për insitucionet publike dhe jo për ato private.

“Inspektorët e ambientit në vazhdimësi janë duke e monitoruar gjendjen në komunën tonë, shkollat nuk e përdorin, po ashtu në punktet shëndetësore e as në komunë, mirëpo në biznese private nuk është e ndalur, ato kanë të drejtë ndezjen e tij përderisa nuk na ka ardhur një vendim për ndalim të tij dhe për këtë ne nuk mund të marrim masa”, tha Sejdiu.

Sa i përket shitjes së këtij produkti, Sejdiu tha se nuk kanë hasur ndonjë vend në Ferizaj ku bëhet shitja  e tij.

“Kemi monitoruar a shitet a po jo në komunën tonë dhe nuk kemi hasur ndonjë vend ku shitet thëngjilli” , tha Sejdiu.

 Viteve të fundit, Kosova është ranguar ndër vendet  me nivel më të lartë të ndotjes së ajrit.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.