Iniciativa për Progres, INPO ka gjetur shkelje ligjore në Komunën e Ferizajt, saktësisht në tenderin për ndërtimin e objektit të ri të Qendrës Kryesore të Mjekësisë Familjare me vlerë të parashikuar të kontratës prej 2 milionë e 250 mijë euro .

Vlera e parashikuar e kontratës nga Dosja e Tenderit me numër prokurimi: “656-21-2143-5-1-1”

Me 7 maj të vitit 2021, ishte formuar komisioni për vlerësimin, ekzaminimin dhe krahasimin e tenderëve me tre anëtarë.

Qëndrim Arifi, hulumtues nga INPO thotë se anëtari Skender Baftiu nuk mori pjesë në vlerësimin e tenderit dhe në mënyrë anti-ligjore dhe duke keqpërdorur autorizimet, në atë kohë kishte bërë vlerësime, zyrtari komunal e tash Drejtori i Drejtorisë së Infrastrukturës, Meriton Hajdini, që sipas Arifit nuk kishte pasur fare autorizim.

Vendimi për formimin e komisionit të tenderit me numër prokurimi: “656-21-2143-5-1-1”

“Ky anëtar në fjalë i komisionit nuk ka pasur asnjë autorizim që të marrë pjesë në vlerësimin e këtij tenderi dhe respektivisht komplet procesin e vlerësimit e bënë të kundërligjshëm. Paramendoni, një projekt mbi 2 milionë euro, vlerësohet nga persona që nuk janë të autorizuar” deklaroi Qëndrim Arifi – Hulumtues në INPO.

Qëndrim Arifi – Hulumtues në INPO

Pas kërkesës për sqarime se pse ndodhi kjo rokadë nga Komuna e Ferizajt dhe se a ka plotësim-ndryshim të vendimit për anëtarët e komisionit, INPO hasi në tendencë për falsifikime të dokumenteve nga Komuna në fjalë.

“Faqja e parë e dokumentit largohet nga ai vendim dhe vendosen taman personat që kanë marrë pjesë në vlerësim dhe skanohet ai dokument e dërgohet në adresën e INPO-s se kinse ja dokumenti i vërtetë. Ai dokument përmban protokollin dhe datën e njëjtë, nuk është plotësim-ndryshim, është vendim dhe vërehet qartë që bëhet fjalë për falsifikim sepse faqja e parë është dukur shumë e re e pa dëmtuar, ndërsa faqja e dytë ku janë edhe nënshkrimet e datës origjinal është e kapur me kapëse të letrave dhe shihet qartë ai kamuflim” thotë Qëndrim Arifi – Hulumtues në INPO.

Nënshkrimet nga raporti i vlerësimit të tenderëve

INPO megjithatë nuk e ka lënë këtë çështje me kaq,  dëshmitë rreth kësaj shkelje ligjore i ka dërguar edhe në institucionet e drejtësisë për përgjegjësi penale nga zyrtari përgjegjës i prokurimit që ka pranuar raport vlerësimi nga persona të pa autorizuar.

Kjo organizatë e sheh si të udhës edhe anulimin e tenderit që të pastrohet ky aktivitet.

“Në prokurori është denoncuar ky reagim. Këto shkelje nuk bënë të mos dërgohen tek organet përgjegjëse, pa u kufizuar vetëm tek prokuroria por edhe tek të gjitha institucionet që kanë të bëjnë me procedurat e prokurimit përfshirë Komisionin Rregullativ të Prokurimit Publik. Të gjitha këto procedura janë përfunduar nga INPO. Kemi kërkuar nga kryetari i Komunës, ekzekutivi dhe zyra e prokurimit që ky aktivitet të rikthehet në rivlerësim ashtu siç ka kërkuar edhe eksperti shqyrtues në kuadër të Organit Shqyrtues të Prokurimit(OShP)” deklaroi Qëndrim Arifi – Hulumtues në INPO.

Televizioni Tema i ofroi mundësinë edhe Drejtorit të Infrastrukturës në Komunën e Ferizajt, Meriton Hajdinit që të komentojë këtë çështje por i njëjti nuk u prononcua para kamerës.

Meriton Hajdini – Drejtor i Infrastrukturës në Ferizaj

Të ngjashme

Të tjera