Diplomatët iranianë kanë djegur dokumentet e tyre disa orë para se ishte paraparë që të largoheshin nga Shqipëria.

Shqipëria më 7 shtator ndërpreu raportet diplomatike me Iranin, duke e akuzuar Republikën Islamike se qëndron prapa një sulmi kibernetik që ndodhi në korrik.

Gjatë një video-adresimi të mërkurën, kryeministri i Shqipërisë, Edi Rama, urdhëroi diplomatët dhe stafin që të mbyllnin ambasadën dhe të largohen nga shteti brenda 24 orëve.

Rama tha se sulmi kibernetik i korrikut ka kërcënuar paralizimin e shërbimeve publike, fshirjen e sistemeve digjitale si dhe grabitjen e të dhënave dhe të komunikimeve elektronike nga sistemet qeveritare.

Një dëshmitar i tha Reuters se ka parë një person brenda ambasadës duke hedhur letra në një fuçi me zjarr.

Uashingtoni, aleati i ngushtë i Tiranës, po ashtu ka fajësuar Iranin për sulmin dhe ka premtuar se do të “ndërmarrë hapa të mëtejmë që Irani të mbahet përgjegjës për veprimet që kërcënojnë sigurinë” e Shqipërisë.

Teherani ka dënuar vendimin e Tiranës për të ndërprerë raportet diplomatike, duke thënë se për këtë çështje, Shqipëria mori vendim “mbi pretendime të pabaza”.

Në Shqipëri, pranë qytetit të Durrësit, prej vitit 2016 strehohen rreth 3.000 anëtarë të Organizatës së Muxhahedinëve të Popullit të Iranit (MEK), pas kërkesës së parashtruar nga Shtetet e Bashkuara. Zyrtarët e Iranit i konsiderojnë terroristë anëtarët e këtij grupi./REL

Të ngjashme

Të tjera