Banorët e Fshatit të Vjetër kundër hapësirës për varreza

Propozim-vendimi i qeverisë lokale për ndërrimin e lokacionit të varrezave nga fshati Balaj në Fshatin e Vjetër, ka nxitur reagimet e banorëve të këtij fshati. Pas procedimit për në Kuvendin Komunal nga Komiteti për Politikë e Financa, banorët e Fshatit të Vjetër kanë mbajtur sot një protestë. Ata thanë se në asnjë mënyrë nuk do të lejojnë që parcela 5 hektarëshe në këtë fshat të shndërrohet në varreza të qytetit.

“Qeveria e re komunale ka vendosur me e prishë një vendim të mëhershëm që varrezat e qytetit të dislokohen në fshatin Balaj në një sipërfaqe prej mbi 8 hektarë, edhe pse është kryer logjistika është bërë gati, por kryetari i ri u ka premtuar banorëve se ka me i largu varrezat, e tash këqyrin diku  ku munden me i shti udhëve e me u zanë rrugën banorëve të tjerë. Nëse ata kanë pasur të drejtë të protestojnë për 8 hektarë pse ne nuk kemi të drejtë të protestojmë këtu për 5 hektarë. Ujërat këtu kullohen sepse është pozitë më e lartë dhe u hynë nëpër puse dhe në njëfarë mënyre lahen me ujë të xhenazeve, unë nuk e di pse e bëjnë këtë edhe me zgjidhë problemin për 50 vjet, siç duket kanë inate mes vete dhe hajt çka t’u bëjmë fshatarëve t’ua bëjmë këtë të zezë, t’ua mbushim me varreza për dy vjet dhe ne përgjithmonë të ballafaqohemi me varreza”, tha Xhelal Beqiri, banor i Fshatit të Vjetër.

“Mos të na detyrojnë me marrë masa më drastike, kemi arsye të plotë, ky vend nuk i plotëson kushtet është hapësirë e vogël, është në mes shtëpive, prandaj nuk e di si kanë marrë këtë vendim, fshati ka rreth 1500 banorë, është rritë fshati dhe kemi nevojë ne për varreza tona, ne kemi marrë një hektarë për varreza tona, por në të ardhmen do të rritet fshati më shumë edhe do të kemi nevojë për më tepër vend, do të jemi të gjithë së bashku pavarësisht përkatësive partiake”, tha Bajram Bucaliu, banor i Fshatit të Vjetër.

Propozim-vendimin për ndryshimin e lokacionit të varrezave të qytetit, e arsyetoi drejtori i Pronës Sabri Murseli, duke e pranuar se për një gjë të tillë nuk e kanë marrë pëlqimin paraprak të banorëve të Fshatit të Vjetër.

“Ka qenë e përshtatshme se është në afërsi të qytetit, janë disa shtëpi dhe nuk ka shumë shtëpi afër varrezave, për më tepër të njëjtit banorë që po ankohen kanë kërkuar që një pjesë e asaj parcele të destinohet për varreza, nëse nuk ish kanë e përshtatshme pse vetë ata kanë kërkuar atëherë. Komuna tani ka shqyrtuar disa alternativa, por ka ardhur në përfundim se kjo është alternativë më e mirë, duke marrë për bazë parametrat  e planit të zhvillimit hapësinor, një parcelë me sipërfaqe të tillë mund të shfrytëzohet 40 % për varreza dhe duke marrë për bazë hapësirën e varrezave aktuale në rrugën e Gjilanit, që është një hapësirë prej 7 hektarëve dhe është një hapësirë që mbi 50 vjet nuk është stërmbushur deri tani, por nuk është zgjidhje ideale, por është një zgjidhje që për momentin duhet të implementohet dhe për këtë vendos Kuvendi Komunal”, tha Murseli.

Për ndërrimin ose jo të lokacionit të varrezave të qytetit pritet të vendos të premten Kuvendi Komunal i Ferizajt.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.