Shkëlzen Marevci sjell romanin ‘’E bardha që vret’’

“E bardha që vret”, titullohet romani më i ri i autorit ferizajas Shkëlzen Marevci. Ky libër që sjell fakte shqetësuese për abuzimin me droga nga të rinjtë, pretendon parandalimin e kësaj dukurie negative, që sipas autorit, ka marrë përmasa të mëdha këndej. Marveci, njohës i fushës së sigurisë, tregoi se ky libër nëpërmjet personazheve të shumta jep shpjegime të mjaftueshme se si një i ri fillon të bëhet përdorues i drogës.

“Siç dihet vlerat e letërsisë ta jep mundësinë që ti me u shpreh më mirë sesa një libër puro hulumtues, megjithatë edhe pse ky është roman unë kam biseduar dhe jam takuar me narkomanë dhe familjarë të tyre, me psikologë e sociologë, me zyrtarë të policisë e me zyrtarë të borxheve. Arsyeja pse unë kam zhvilluar gjitha këto takime ka qenë pasi që një narkoman bie në dorë të të gjithë këtyre, e nëse nuk është as në burg e as në hetime është tek familja dhe personazhet dhe ngjarjet e këtij libri bazohen krejtësisht në fiksione letrare, ndërsa emocionet që ofron libri janë përjetime të vërteta tek ata që i kam pyet, pastaj i kam përkthyer me letërsi dhe po mendoj që ka dalë një roman i bukur e që ka elemente parandaluese’’, u shpreh Marevci.

Autori i romanit “E bardha që vret”, Shkëlzen Marveci, shprehet i shqetësuar për mosfunksionimin e trekëndëshit prind-shkollë dhe polici, për ta parandaluar këtë dukuri  negative që tashmë, sipas tij, ka përfshirë moshat më të reja.

“Rinia diqysh ka mbet e lënë pas dore, shpeshherë gjatë debateve të mija dhe komunikimeve qoftë me krerë te policisë, qoftë ata të arsimit, me shoqëri civile e të tjerë, e kam vërejtur një tendencë e cila mundohet ta heq prej vetit përgjegjësinë për këtë dukuri, prandaj përmes këtyre faqeve kam shpjeguar më së miri se si mund të funksionon trekëndëshi mes familjes, policisë dhe drejtorive të arsimit. Ky është trekëndëshi që nëse funksionon qysh duhet niveli i parandalimit ka me u rrit shumë dhe të rinjtë kanë me jetu më sigurt nga kërcënimet e kësaj dukurie jashtëzakonisht shkatërruese për këtë kategori, por në radhë të parë renditet familja, por është koha që s’kemi fare luks që ta bartim këtë përgjegjësi tek tjetri, sepse besoni që sot për sot në Kosovën tonë të vogël rreziku më i madh për të rinjtë tanë është ky prej drogës”, tha Marevci.

Autori Marevci, tha se ky roman në radhë të parë u dedikohet moshave 13 deri në 20 vjeç, pastaj janë prindërit dhe zyrtarë të shkollave e organeve të rendit. Ai njoftoi se 90 për qind e librit do të shpërndahet falas, kryesisht nëpër biblioteka të shkollave, tek organet e rendit, si dhe në të tjera institucione. U bë e ditur se botim i këtij libri u mundësua nga komuna e Ferizajt.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.