QKMF ofron mamografi falas gjatë muajit tetor

Muaji tetor njihet si muaji i sensibilizimit kundër kancerit të gjirit. Sipas hulumtimeve, një nga tetë gra diagnostikohet me kancer të gjirit, i cili është kanceri më i shpeshtë tek gratë dhe që mund të paraqitet në çdo moshë, por shumica e rasteve janë tek gratë në moshë mbi  45 vjeç.

Kirurgu ferizajas Xheladin Reçica, duke treguar shenjat e para të kancerit të gjirit, tha se kjo sëmundje mund të luftohet dhe mund të shërohet në rastet kur kapet në fillimet e saj.

 “Femrat duhet të dinë si ta zbulojnë më herët këtë sëmundje, pasi zbulimi i hershëm i sëmundjes është i barabartë me shërimin e plotë. Tumori i gjirit është i prekshëm gjatë kontrollimeve rutinore dhe është me rëndësi me zbulu tumorin me madhësi nën 1 centimetër. Është një sindromë e hershme në të cilat tumori shkakton dhembje në nyje, në eshtra dhe shpesh femrat mjekohen për shkak tyre, ndërsa më vonë zbulohet se shkakatar kryesor i këtyre dhembjeve ka qenë kanceri i gjirit, por simptoma kryesore është tumori në gji dhe ajo preket, kemi raste kur ka rrudhosje të lëkurës, raste kur përmes mamillës ka gjakosje, ka raste kur njëri gji është më i rritur se tjetri, por kemi edhe raste të ndryshme, por kryesorja është prekja e tumorit në gji”, tha Reçica.

Reçica, thotë se përveç fushatave sensibilizuese, shteti duhet të bëj më shumë për këtë sëmundje.

“Nënat dhe gratë janë duke bërë mjaft në zbulimin e sëmundjes, por ne si shtet duhet të mendojmë më shumë për to dhe ta zbulojmë sëmundjen kur është në fazë fillestare e jo veç kur është e prekur më tumor, prandaj kjo duhet të shkoj përmes Ministrisë së Shëndetësisë, Fakultetit të Mjekësisë, të bëhen programe të posaçme të zbulimit të hershëm të kancerit të gjirit dhe ajo është faktikisht edhe shërim i plotë i kësaj sëmundje”, tha Reçica.

Kurse, në Qendrën Kryesore të Mjekësisë Familjare në Ferizaj, nuk kanë të dhëna se sa është numri i femrave të prekura me kancerin e gjirit në këtë komunë, pasi informatat e tilla, sipas tyre, i mban Onkologjia, por thonë se në gjashtë mujorin  e parë të këtij viti janë kryer afër 420 shërbime diagnostike.

Xhevdet Haxhidema, shef i diagnostikës në Qendrën Kryesore të Mjekësisë Familjare, tha se mamografi është në dispozicon çdo ditë dhe se nuk ka listë të pritjes.

“Unë u kisha bërë thirrje të gjitha grave, nënave të komunës së Ferizajt, por edhe rajonit, që nëse ndjejnë vetën që kanë ndonjë problematikë që ka të bëj me gjirin të afrohen tek mjeku familjar apo torakal, pastaj me një raport qoftë të mjekut familjar mund të ofrohen shërbimet diagnostike dhe të bëjnë mamografinë. Nuk ka lista të pritjes, maksimumi që i bie të pres për të marrë ekzaminim është 2-3 ditë, por ka raste edhe që kryhet brenda ditës. Mamografi është tek objekti që është i vendosur, rentgeni mjafton me u paraqitë atje dhe është lista regjistrohen, pasi ta bëjnë mamografinë bashkë me imazhin e mamografisë ato paraqiten tek radiologia dhe ajo shoqërohet si ekzaminim bashkë  edhe me një eho të gjirit dhe merren të dhënat nga dy ekzaminimet dhe merret një raport i përbashkët nëse vërehen ndryshime referohen tek mjeku  për trajtim të mëtutjeshëm”, tha Haxhidema.

Gjatë këtij muaji të ndërgjegjësimit për luftën kundër kancerit të gjirit, mamografia në QKMF-në e Ferizajt do të bëhet pa pagesë, derisa muajve të tjerë ky shërbim kryhet me një çmim prej 6 eurosh.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.