Mungojnë vaksinat kundër gripit sezonal në Ferizaj

Vaksinimi kundër gripit sezonal nuk ka filluar ende nëpër qendrat e shëndetit publik në Ferizaj, për dallim prej viteve të kaluara kur kjo vaksinë jepej në këtë muaj.

Në Qendrën e Vaksinimit në Ferizaj, thonë se kjo ka ndodhur për shkak të mosfurnizimit me këtë lloj të vaksinave. Mjekja Drit Nazifi-Emini, thekson se po presin që furnizimi me këto vaksina të bëhet gjatë muajit nëntor.

“Vaksinimi kundër gripit pritet të filloj nga muaji nëntor, këto informacione janë nga  Instituti Kombëtar i Shëndetësisë, këtë vit ka vonesë në krahasim me vitet e tjera që ka qenë muaji tetor i vaksinimit, por besoj që të gjithë pacientët do të jenë të njoftuar se në muajin nëntor do të filloj dhënia e kësaj vaksine”, tha Drita Nazifi-Emini.

 Nazifi-Emini, tregon se kush duhet ta marrë këtë vaksinë dhe  kush jo.

“Vaksinimi është një hap shumë i mirë për të krijuar një imunitet tek fëmijët e pacientët, për të  përballuar çdo sëmundje apo ndonjë sëmundje më e rëndë që mos t’iu bie imuniteti që është shumë i rëndësishëm. Arsyeja që i nxitë pacientët që të marrin vaksinën e gripit është që të përballojnë lehtë infeksionet sezonale, një grip mund ta rëndoj gjendjen e tyre shëndetësore, por vaksinimi i lehtëson disa probleme. Vaksina  e gripit është e paraparë për moshën e shtyrë, por ka raste të ndryshme edhe pse dallon grupmosha në bazë të gjendjes shëndetësore ka raste edhe mbi 40 vjeç, ndërsa ndalimi i marrjes së kësaj vaksine është tek moshat e reja, por edhe pacientët që janë me terapi të rëndë siç është me kimioterapi dhe nuk ështe  e lejuar tek këta persona marrja e kësaj vaksine”, tha Nazifi-Emini.

Derisa në Qendrën e Vaksinimit në Ferizaj është kryer vetëm ky shërbim, doktoresha Emini-Nazifi, tha se tani kanë filluar edhe me kontrollet e rregullta të pacientëve.

“Tani kemi filluar që në shërbimin e vaksinimit të kryhet edhe një shërbim i cili përfshin vizitat e rregullta të pacientëve që vijnë për vaksinim. Nga nisja e këtij shërbimi kemi hasur tek disa raste që pacientët kanë ardhur vetëm për vaksinim, por kemi vërejtur që kanë probleme të shumta fëmijët dhe është e ndaluar vaksina duke e rekomanduar për trajtim tjetër para se të marrë imunizimin”, tha Nazifi-Emini.

Megjithatë, vaksinimi kundër gripit sezonal tashmë ka filluar tek nxënësit e shkollave fillore dhe të mesme.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.