Bablaku në hall me ujin e pijes

Niveli i lartë i ndotjes së ujit të pijshëm mund të vërehet lirshëm me sy, pa pasur nevojë për ndonjë analizë të veçantë.  Ky ujë rrjedh nga çezmat e banorëve të fshatit Bablak të Ferizajt.

Banorët thonë se ka më shumë  se një viti që nga çezmat e tyre rrjedh ujë i ndotur dhe i përzier me fekale. Ata thonë se për këtë gjendje  i kanë njoftuar institucionet komunale, por  nuk u është bërë ndonjë zgjidhje.

“Në këtë fshat nuk është punuar asgjë, vetëm kur janë kthy serbët për hatër tyre kishe kanë investu. Ky ujësjellës është ndërtu, por është gjysmak, edhe kompania është e njoftuar, por nuk ka bërë asgjë. Uji është i papërdorshëm, shihet, çdo ndërprerje e ujit apo e rrymës vjen uji si lëng plehu. Për shëndet më nuk diskutohet, por edhe pajisjet ku depërton ky ujë dihet që prishen, uji është shumë i  ndotur, ndërsa kjo gjendje është thuajse nga fillimi. Ne vazhdimisht jemi ankuar, por siç duket nuk po merret askush me ne“, tha Daut Nuha, banor i fshatit Bablak.

“Uji vjen i ndotur, nuk ka filtrues, unë e përdori se s’kam ku me shku me marrë, kur nuk ke kah me marrë s’ki çka bën, në këtë gjendje jemi“, tha Hajrush Zeqiri, banor.

“Uji është shumë i ndotur, thuajse rregullisht vjen kështu. Një nga shkaqet është tek puset ku ka pëlcitur gypi i ujësjellësit dhe është përzier kanalizimi me ujësjellës. Ne e përdorim këtë ujë, ka pas banorë që janë ankuar nëpër mjekë shkaku i këtij uji. Unë kam bërë ankesa edhe në komunë edhe në “Bifurkacion”, janë kanë me këqyr kanë thënë paska shumë punë po u dashka me ardhë me bager dhe kurrë më s’kanë qenë, që një vit kështu jemi“, tha Driton Nuha.

 Drejtori i Infrastrukturës në Ferizaj Arbër Bytyqi, thotë se kanë nisur një projekt i cili do të zgjidhë përfundimisht problemet e përgjithshme në këtë fshat.

 “Zgjidhja e problemeve duhet shikuar në aspektin afatgjatë dhe në këtë drejtim ne jemi duke punuar  me projekte që zgjidhin problemin një herë e përgjithmonë. Ne vetëm kemi nisur procedurat për ndërtimin e kolektorit verior, jemi në fazën e zgjedhjes së kompanisë dhe deri në vitin 2021 do të jetë i përfunduar si projekt për atë zonë dhe pas përfundimit  të këtij kolektori do të jetë ndarja përfundimtare e ujit të pijshëm nga kanalizimet dhe po besoj që edhe për pjesën e ujit të pijshëm. Edhe unë kam informata nga qytetarë për këtë problematikë që është e theksuar dhe besoj që kompania që është përgjegjëse do të marrë  masa për këtë, pasi deri në përfundimin e këtyre projekteve janë edhe 2 vite dhe nuk mund të presim deri në atë kohë. Ne jemi në kontaktet e para me kompaninë dhe po besoj që ata do të marrin masa për zgjidhjen e këtij problemi”, tha Bytyqi. Për të marrë një përgjigje, Televizioni Tema kontaktoi me kompaninë e ujësjellësit dhe kanalizimit “Bifurkacioni”, mirëpo zyrtarë të saj thanë se nuk janë në dijeni për këtë problem pasi tek ta nuk është ankuar askush zyrtarisht

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.