Në teatrin “Adriana” të Ferizajt është mbajtur edicioni i 47 i festivalit “Kosovarja këndon”. Këtë vit në skenë janë ngjitur 15 konkurrente nga vise të ndryshme të Kosovës me interpretim të drejtëpërdrejt të këngës popullore shqipe. Me këngën “ti s’u ktheve” solistja Alma Haxhiu nga Kamenica e fitoi çmimin e parë, me çmimin e dytë u shpërblye Rina Kurtishi me interpretimin e këngës “Margjelo”, ndërsa çmimin e tretë e fitoi Loresa Zeqiri me këngën “Poçari”. Fituesja e vendit të parë u shpreh mirënjohëse për çmimin.

“Ndihem shumë falënderuese për çmimin e parë, falënderoj së pari familjen për mbështetjen, jurinë, gjithashtu edhe orkestrën për punën e palodhshme”, tha Alma Haxhiu.

Në këtë festival tradicional u ndanë edhe dy çmime speciale, çmimi “Nexhmije Pagarusha” për vlera vokale, me të cilin u shpërblye Diellza Halimi, ndërsa Rina Kurtishi ishte fituese edhe e çmimit “Skender Idrizi” të cilin e ndanë Klubi i Gazetarëve “Haki Braha” në Ferizaj.

“Me të vërtet është një ndjenjë shumë e mirë sepse mora çmimin e emrit më të madh të muzikës shqiptare. Është kënaqësi kur vlerësohesh nga një juri profesionale edhe pse për mua është hera e parë që po marrë pjesë me një muzikë të zhanrit popullor, mirëpo me të vërtet ka qenë një shtytje shumë e madhe për mua që të vazhdoj akoma, ju faleminderit shumë”, tha Diellza Halimi.

Besa Shema-Luzha, pjesëtare e jurisë, tha se përzgjedhja e më të mirëve ka qenë shumë e vështirë.

“Jashtëzakonisht e vështirë sepse kur i ke 15 këngë e të duhet t’i zgjedhësh vetëm 3 apo 4 çmime është vërtet një detyrë shumë e kujdesshme edhe e vështirë, sepse duhesh ta vlerësosh çdo element të këndimit që të mund të jetë një vlerësim vërtet real dhe shpresoj që edhe publiku dhe pjesëmarrëset e kanë vlerësuar si të tillë. Kemi pasur diskutime për vendin e parë dhe të dytë, mirëpo vërtet i kemi analizuar të gjitha ato elemente dhe vendosëm ashtu si edhe i kemi dhënë çmimet, por vështirësia qëndron në atë sepse të gjitha vajzat kanë dëshirë të këndojnë, e kanë edhe talentin edhe zërin, por ndonjëherë gjatë interpretimit ato mund edhe të mos e vërejnë rrëshqitjen në intonacion ose një interpretim që mund të jetë kështu i saktë, por jo shumë me emocion, është pak i zbrazët në aspektin emocional dhe tash kur e merr detyrën ta vlerësosh, ti i shikon të gjitha ato elemente, i kombinon dhe besoj që në atë aspekt kemi vlerësuar”, tha Besa Shema-Luzha.

Solistet në festivalin “Kosovarja këndon” janë përcjellë nga Ansambli i Këngëve dhe Valleve “Kastriotët” të cilët dhuruan mirënjohje për kompozitorë të muzikës që ishin të pranishëm në këtë festival si Zeqirja Aballata dhe Fahri Beqiri.   

Njëkohësisht, edhe të gjitha solistet pjesëmarrëse kanë marrë mirënjohje në shenjë falënderimi për pjesëmarrje.

Të ngjashme

Të tjera