Çmimi i naftës së papërpunuar bie nën zero

Sot  është shënuar një ngjarje bizare në ekonominë botërore, sepse për herë të parë çmimi i naftës së papërpunuar ka rënë në -37.63 dollarë amerikanë, që i bie së për shkak të ngarkesës së depove të mbushura plot,  prodhuesit sikur WEST TEXAS INTERMEDIATE sot u kanë ofruar blerësve nga 37.63 dollarë për barrel (119.24l) që ta heqin naftën e tëpërt.

Kjo situatë është e paparë që nga nisja e bursës së naftës NYMEX, dhe është pasojë e virusit COVID-19, sepse kërkesa për naftë ka rënë në mënyrë drastike, ndërkaq Rusia dhe Arabia Saudite kanë vazhduar me prodhimin dhe plasimin e saj pa ndërprerje.

Sipas analistëve të ekonomisë amerikane, kjo situatë mund të sjell deri tek mbyllja e disa kompanive prodhuese të  naftës në botë, nëse ky trend vazhdon deri në muajin qershor.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.