Bizneset ferizajase: Ndihma e Qeverisë minimale në krahasim me humbjet

Bizneset të cilat kanë pësuar humbje si pasojë e pandemisë COVID-19 nga dita e djeshme kanë filluar të ndihmohen përmes Fondit për Rimëkëmbje Ekonomike, në bazë të listës së numrit të punëtorëve që kompanitë i kanë të regjistruar.

Për këto biznese, nga ky Fond, i cili kap vlerën e mbi 350 milionë euro, pritet të ndahen 60 milionë euro, ku mbi 37 milionë euro veçse u janë ndarë disa bizneseve, ndërsa pjesa tjetër e tyre do të marrin ndihmën nga qeveria pasi të bëjnë përditësimin e të dhënave në Administratën Tatimore të Kosovës.

Ministrja e Financave Hykmete Bajrami gjatë ditës së djeshme ka bërë të ditur se bizneset janë mbështetur me rreth 290 euro për punëtor.

Por, pavarësisht kësaj ndihme, bizneset ferizajase thonë se kjo shumë është minimale në krahasim me humbjet që ua ka shkaktuar situata pandemike.

 “Si në të gjithë botën edhe tek ne ka ndikuar negativisht, deri tani jemi munduar që të paktën mos ta reduktojmë numrin e punëtorëve, por këtu tek ne pothuajse çdo gjë lidhet me ndërtime, mosardhja e mërgimtarëve ka ndikuar tek mosshitja e banesave dhe kjo ka ndikuar direkt tek biznesi im prodhues“, tha Azem Guta, pronar i kompanisë së styroporit ”KosovaPor”.

“Ka disa muaj që po përballemi me pandeminë COVID-19 dhe biznesi ynë është i lidhur direkt me pandeminë pasi u ndaluan dasmat, ahengjet dhe kjo ndikoi tek ne shumë. Kemi aplikuar për pako të shtetit, por ndihmat po janë shumë minimale, ne jemi munduar me i ikë reduktimit të punëtorëve, por kjo ka qenë e pashmangshme, urojmë që kjo situatë të përfundoj sa më parë”, tha Vlora Neziri, pronare e atelesë ”Vora & Kaltrina”.

Bizneset prodhuese thonë se qeveria mund t’iu ndihmoj duke ua ulur Tatimin mbi Vlerën e Shtuar.

“Në krahasim me rajonin e mos të flasim për Evropën se çfarë stimulimi kanë, në Gjermani ua kanë rregulluar çështjen e kredive, e kanë zbritur TVSH-në nga  19% në 9%, 6 muaj ua paguajnë pagat e  punëtorëve, mos të shkojmë më larg, në Maqedoni disa kolegë atje më kanë treguar se shteti ka marrë vendim që për 6 muaj do t’ua paguaj pagat punëtorëve, në krahasim me rajonin këto pako janë thuajse hiç”, tha Guta.

Qeveria e Kosovës ka paralajmëruar se në pjesën e dytë të muajit tetor dhe nëntor do të ndahen edhe ndihma të tjera financiare për bizneset.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.