Topalli: Kosova ka arritur imunitetin e tufës, por qytetarët duhet vaksinuar

Epidemiologu ferizajas Sylejman Topalli, konsideron se numri i të infektuarve me COVID-19 në Kosovë ka rënë, për shkak se popullata ka arritur imunitetin e tufës. Megjithatë, Topalli thotë se qytetarët duhet të vaksinohen kundër këtij virusi, sepse askush nuk e dinë agresivitetin e tij.  

“Unë mendoj që një numër i madh i qytetarëve është infektuar, ka kriju imunitet dhe unë mendoj që po flitet në atë imunitetin e tufës, në këtë valën e tretë mendimi im është që Kosova e ka arritë një imunitet të tufës dhe tani veçse ka fillu zvogëlimi i numrit. Nuk ka ndonjë arsye tjetër, për shkak se 24 mijë doza të vaksinës nuk çojnë kurrëfarë peshe.

”Ne nuk e dimë a do të kemi valën e katërt, nuk e dimë agresivitetin e virusit, nuk do të dimë a është bërë ndonjë mutacion i virusit i cili nuk është ky virus. Tash po flitet tipi indian i cili ka vdekshmëri më të madhe, por kryesorja është që ne të marrim sa më shpejtë masa preventive duke vaksinuar popullatën në masë”, theksoi ai.

Sipas Topallit qytetarët nuk duhet të kenë skepticizëm ndaj vaksinës, duke treguar se në cilat raste mund të ketë probleme me vaksinim.

“Njerëzit të cilët kanë probleme me koagulim të gjakut, që ne i quajmë koagulopati dhe marrin terapi për këtë sëmundje, ata nuk duhet të vaksinohen ose të vaksinohen nën mbikqyrje të rreptë të mjekëve që i mjekojnë, sepse tek ata mundet me ndodhë shumë lehtë mpiksja, sepse ata veç kanë predisponimin e mpiksjes dhe vazhdimisht marrin terapi. Një moment tjetër rrallë i shpjeguar është se nëse bëhet vaksinimi dhe në të njejtën kohë personi sëmuret nga Covidi, sepse periudha e inkubacionit zgjatë prej 3 deri në 14 ditë, e në rast se e ke marrë vaksinën në ditën e dytë të infeksionit kur s’ke pas asnjë shenjë të Covid-it atëherë në organizëm ndodhin dy reaksione, reaksioni imunitar për prodhimin e antikorpeve, me një fjalë e tronditë krejt organizmin, ndaj vaksinës dhe reaksioni i dytë ndaj sëmundjes. Në këto raste mund të vie deri tek komplikimi, prandaj të gjitha ato raste të cilët janë në kontakt familjarë me Covid duhet të presin së paku 14 deri në 1 muaj për t’u vaksinuar me vaksinë anti-Covid sepse mund të komplikohen”, tregoi Topalli.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

300X220