Afganët e parë në Kosovë, strehohen në Sojevë të Ferizajt

111 afganë, në ditën e sotme kanë gdhirë, në fshatin Sojevë, tek ish-kampi i Betchel Enkas. Prej njerëzve nën rrezik në atdheun e tyre, Afganistan, ata sot e tutje janë të lirë, derisa të marrin një vendim, ku do të sistemohen përfundimisht.

Ky është grupi i parë  i afganëve që kanë arritur  në Kosovë, ata arritën mbrëmë rreth orës 20:30 në Aeroportin Ndërkombëtar “Adem Jashari” në Prishtinë.

Kosova ka pranuar që të strehojë rreth 2.000 afganë, si pjesë e marrëveshjes me Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe me aleatët ndërkombëtar.

Pritjet janë që nga sot e tutje të vijnë edhe grupe tjera të afganëve në Kosovë.

Sipas informatave të deritashme, afganët që do të strehohen në Kosovë, do të qëndrojnë këtu prej 12 deri në 16 muaj, derisa t’u rregullohen dokumentet për zhvendosje në Shtetet e Bashkuara.

Afganët të cilët ka pranuar t’i strehojë Kosova, Shqipëria, Maqedonia e Veriut e Kanadaja janë larguar nga vendi i tyre pasi që talibanët morën në dorë Afganistanin.

Këta refugjatë që kryesisht  ishin bashkëpunëtorë të forcave amerikane dhe NATO-s, në Kosovë erdhën me avionë të forcave ajrore amerikane.

Ekipi i Televizionit Tema, bëri përpjekje që të kontaktoj, ndonjërin nga refugjatët, për të marrë ndonjë rrëfim për krajatat e tyre jetësore, derisa kanë arritë të fluturojnë për Kosovë, por nga autoritet që mbanin sigurinë u lejuam të marrim vetëm pamje nga jashtë këtij kampi.