Shërbimi Spitalor Klinik Universitar i Kosovës është duke u përballur me fluks të madh të pacientëve të dyshuar se janë me COVID-19.

Sipas raportit ditor, Qendrën Klinike Universitare dhe në spitalet e përgjithshme janë duke u trajtuar 1259 pacientë prej të cilëve 1061 janë të konfirmuar pozitiv.

60 pacientë janë në kujdes intensiv derisa 1060 janë me oksigjeno-terapi.

Klinika infektive është duke punuar në kufi të kapaciteteve, derisa Drejtori i kësaj klinike Arben Vishaj, tha se tani pacientët që vijnë po i referojnë në klinikat tjera të kësaj qendre.

“Aktualisht kemi filluar të bëjmë hapjen e mjekimit intensiv në Klinikën Infektive pra një repart i cili ka qenë për pacientë të Klinikës Infektive. Tash kemi filluar procedurat që të pranojmë pacientë që janë në gjendje kritike, i kemi 12 respiratorë dhe shpresojmë që mos të përdoren, por jemi të gatshëm që shumë shpejt t’i adoptojmë këto hapësira”.

Arben Vishaj – Drejtor i Klinikës Infektive
Arben Vishaj – Drejtor i Klinikës Infektive

Vishaj bëri të ditur se 99% e rasteve janë të infektuar me varantin Delta.

“Mbi 99% është varianti Delta dhe vetë prania e një numri të madh të infektuarve tregon rrezikshmërinë e këtij varianti. Ne për momentin kemi oksigjen të mjaftueshëm. Barnat që janë listën esenciale i kemi edhe më tutje remdesivir blihet nga pacientë”.

Arben Vishaj – Drejtor i Klinikës Infektive

Gjendje e ngjashme është edhe në Klinikën e Mjekësisë Sportive, ku shumica pacientëve të infektuar janë të pa vaksinuar dhe tek ta mbizotëron varianti  Delta.

Drejtori i kësaj klinike Artan Ahmeti, tha se shumica e pacientëve të shtrirë janë të moshës së mesme.

Shumica e pacientëve janë të pa vaksinuar, ekzistojnë vetëm katër pacientë që janë me dy vaksina dhe pesë me një vaksinë.

“I kemi vërejtur dallimet tash me variantin Delta, numri i kërkesave është shumë i madh, pra vetëm për një ditë është mbushur Klinika  e Mjekësisë Sportive që nuk ka ndodhur herëve të kaluara dhe gjithashtu mosha është mesatare, pra për dallim që më herët kishim moshë të shtyrë të pacientëve, tash kemi moshë mesatare”.

Artan Ahmeti – Drejtor i Klinikës së Mjekësisë Sportive
Artan Ahmeti – Drejtor i Klinikës së Mjekësisë Sportive

Sipas raportit të sotëm të Shërbimit Spitalor, gjendje e rënduar paraqitet edhe në spitalet rajonale, ku aktualisht janë duke u trajtuar 822 pacientë, ndërkaq 671 prej tyre janë me oksigjeno-terapi.

Të ngjashme

Të tjera