Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, ka thënë se nuk ka mundur të pranojë kompromis mes propozimit të tij me sekuencë dhe kushtëzimit të Serbisë për formimin e Asociacionit të komunave me shumicë serbe.

Ai, në një konferencë për media, demantoi deklaratën e shefit të Politikës së Jashtme të BE-së, Josep Borrell, se kryeministri Kurti nuk e ka pranuar propozimin evropian dhe se presidenti serb, Aleksandar Vuçiq, e ka pranuar.

Ata edhe si ndërmjetës edhe pala tjetër e kanë tashmë propozimin tonë do të duhej ta japin qëndrimin për këtë. Sot nuk ka pasur asnjë propozim përpos asaj që kam sjellë unë si kryeministër i Kosovës”, ka thënë Kurti.

Sipas Kurtit, kushtëzimi i Serbisë është kthyer në qëndrim të emisarëve të Bashkimit Evropian andaj me pranimin e këtij kushtëzimi Miroslav  Lajçak, ka bërë cenim të funksionit të tij si lehtësues dhe ndërmjetësues.

Është për të ardhur keq që Lajçak e ka pranuar një kushtëzim të tillë e kushtëzimin nga Serbia e ka bërë në cenim të funksionit të tij si lehtësues…E unë s’mund ta pranoja një të tillë duke cenuar Kosovën, kryeministër i së cilës jam.

Kryeministri Kurti u tha gazetarëve se u takon ndërmjetësve të tregojnë se si bëhet që Kosova të japë tri propozime e Beogradi asnjë dhe “kur neve na thonë pastaj që ka dhënë edhe Beogradi, iu duhet mbi një orë që ta gjejnë një dokument që është mbi gjashtë muaj i vjetër”. “Nuk ka propozim të Beogradit, ka dokument kushtëzues që kur ta lexoni do ta vërtetoni. Nuk mund të ketë kompromis midis kushtëzimin dhe propozimit. E fundit, sot dokument të shkruar me propozim konkret ka sjellë vetëm Kosova. Bashkimi Evropian është aty për të siguruar që propozimet e palëve janë përbrenda frymës dhe formës së BE-së. Ata nuk bëjnë propozime, kujdesen që propozimet e palëve janë të tilla që nuk tejkalojnë kornizën evropiane. Pala serbe nuk ka sjellë propozim, por e ka dërguar një kushtëzim te BE-ja”, tha mes tjerash kryeministri Kurti.

Të ngjashme

Të tjera