”Kosovarja Këndon” edhe sivjet pa ndonjë risi

Si vjet e parvjet, edhe sivjet festivali më i vjetër në Ferizaj “Kosovarja Këndon” po organizohet pa ndonjë ndryshim, e pa ndonjë risi. Për këtë festival që po organizohet për të 46-tin vit me radhë, tashmë  është shpallur konkursi ku këngëtaret nga të gjitha trevat shqiptare e kanë të drejtën e konkurrimit deri më 17 nëntor, kur edhe do të mbahet audicioni përzgjedhës. Udhëheqësi artistik i festivalit të sivjetmë Astrit Mustafa, e pranon se me pak buxhet dhe pak kuadër profesional nuk mund të pritet ndonjë avancim i organizimit të këtij festivali, por sipas tij, është fat i mirë që ai së paku po mbijeton.

“Është kërkuar gjithmonë ndryshimi, para disa vitesh patën filluar të bëhen por si duket nuk u përballuan, jo në aspektin profesional, por ndoshta në aspekt të logjistikës, mbështetjes, sepse kur fillon me bë një ndryshim sigurisht që dëshiron një impenjim më të madh, besa edhe buxhet më të madh që ky festival nuk e ka. Buxheti është i vogël i siguruar nga Drejtoria e Kulturës e që nuk i përmbush nevojat e mjaftueshme për një organizim ideal. Kujtoj se tradita e  këtij festivali duhet të vazhdoj gjithsesi, ky festival tashmë po shkon në gjysmë shekulli traditë, por unë mendoj se ai duhet të jetë në një format më atraktiv, ku tërheq më shumë shikues, profesionistë, thjesht më shumë njerëz afër vetës”, tha Mustafa.

Për t’i dhënë një imazh më ndryshe festivalit “Kosovarja Këndon”, profesori universitar Astrit Mustafa ka në mendje disa opsione, por të cilat thotë se i vetëm nuk mund t’i realizoj.

Caktimi i një ekipi të rregullt të cilët marrin përgjegjësi dhe bëjnë një strategji më afatgjate, mendoj se festivali kishte me u zhvillu ndryshe për shembull me pas një plan më shumë së 5 vjeçar. Po dëgjoj që po thonë se ky festival tashmë e ka kryer misionin e vet, pasi që atëherë u realizu për emancipimin e femrës, prandaj unë kujtoj se kjo nuk është e saktë, sepse emancipimi nuk mbaron asnjëherë, sepse ai është zhvillim, është përparim, por jo vetëm për emancipimin, ne duhet ta ruajmë këtë festival për ruajtjen e traditës, këngës popullore e cila vit pas viti po vjen dhe po zbehet, nuk po këndohen më perlat e këngës popullore të cilat janë këngë të paharruara të shekullit të kaluar”, u shpreh profesor Mustafa.

Udhëheqësi artistik i festivalit “Kosovarja Këndon”, Astrit Mustafa, nuk e la pa i kritikuar institucionet kulturore të këtushme, që nuk kanë bërë mjaftueshëm për informimin edhe reklamimin e mbajtjes së këtij festivali, pasi që sipas tij, në shumë komuna të Kosovës janë habitur kur kanë dëgjuar që “Kosovarja Këndon” vazhdon të mbijetoj.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.