Homazhe për Heronjtë e Koshares në 20 vjetorin e flijimit për atdhe

Pasi u bënë homazhe dhe u vendosën lule tek Varrezat e Dëshmorëve në Ferizaj, në fshatin Zaskok të Ferizajt, është mbajtur manifestim në nderim të jetës dhe veprës së Dëshmorëve të Kombit, Ramadan Salihu dhe Hasan Çerkini, të rënë në kufirin shqiptaro – shqiptar.
Në shënimin e 20 vjetorit të rëniës së dy Dëshmorëve të Kombit, i pranishëm  ishte udhëheqësi i betejës së Koshares
Rrustem Berisha, komandant i brigadës “Agim Ramadani”, i cili tha se shumë të rinj e burra nga Ferizaj i’u bashkuan asaj beteje.

Sot këta heronj që po i përkujtojmë dhe suksesi i betejës së Koshares është i lidhur ngushtë me kontributin e këtyre dëshmorëve që sot po i përkujtojmë. Jam shumë krenar që Ferizaj me një numër të madh të luftëtarëve, diku 390 ushtarë nga Ferizaj kanë marrë pjesë në Betejen e Koshares, edhepse nëpër qytete tjera thonë se Ferizaj nuk ka kontribuar në luftë, kjo nuk është e vërtetë, Ferizaj ka dhënë një kontribut të jashtëzakonshëm, unë di vetëm për betejën e Koshares por ka edhe në beteja të tjera” – tha në fjalimin e tij Rrustem Berisha.

Kryesuesja e Kuvendit Komunal të Ferizajt, Kristina Gashi-Bytyqi, tha se dëshmorët kanë vënë gurët e themelit të lirisë që e gëzojmë, derisa përmendi se kjo qeveri lokale themeloi Muzeun e kujtesës i cili do të ruajë vlerat e luftës.


Dua të përmend edhe vendimin për themelimin e Muzeut të Kujtesës, ku më në fund familjet e  dëshmorëve dhe veteranët do të kenë mundësi t’i ruajnë kujtimet dhe të prezantojnë vlerat e luftës, ku do të mund t’u ofrojnë qytetarëve të njohin të kaluarën dhe luftën e lavdishme të UÇK-së“,- tha Kristina Gashi- Bytyqi.

Nënkryetari i Organizatës së Veteraneve të Luftës, Luan Jahiri, në fjalën e tij të rastit, tha se gjeneratat e reja duhet të dijnë gjithmonë se liria e tyre u pagua shtrenjtë.

Triumfi i luftëtarëve nga mbarë trojet e Kosovës në këtë betejë hisotrike bëri që të shembet muri i krijuar në mes Kosovës dhe Shqipërisë. Humbëm shumë shokë në beteja, por krenaria që na lanë dëshmorët mund dhimbjen që e kemi“- tha Jahiri.

Rrugëtimin e dëshmorëve Ramadan Salihu dhe Hasan Çerkini deri në altarin e lirisë e tregoi drejtori i shkollës së Zaskokut, i cili tha se këta dy dëshmorë lanë jetën e mirë në perëndim për t’iu bashkangjitur UÇK-së, dhe për të bërë sakrificën sublime për atdheun e tyre.
Gjatë ditës së sotme, në 20 vjetorin e rënies, tek varrezat e dëshmorëve të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës në Ferizaj janë përkujtuar dëshmorët e kombit Fatmir Ratkoceri, Lutfi Haxhidema, Sylejman Haxhidema, Ramadan Salihu dhe Hasan Çerkini.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.