Rinisin punimet për ndërtimin e memorialit në Greme

Kanë rifilluar punimet për ngritjen e memorialit për dëshmorët e fshatit Greme të Ferizajt, të cilat ishin ndërprerë për shkak të disa mosmarrëveshjeve. Përfaqësues nga Organizata e Veteranëve të Luftës së UÇK-së në Ferizaj, thanë se ky projekt është dashur të përfundoj para disa viteve, mirëpo për arsye subjektive është vonuar deri më sot.

“Gremja e ka merituar një memorial të tillë pasi që në Greme është themeluar nënzona operative e Nerodimës, pra jo rastësisht është themeluar në Greme, pasi që në Greme edhe më herët është bërë një punë e mirë në përgatitjen e terrenit për një gjë të tillë, por kontributin më të madh për themelimin e zonës operative Nerodimës në fshatin Greme pa dyshim e ka pasur heroi i popullit Shaban Viqa. Pra, Gremja e meriton këtë memorial pasi që në Greme janë bërë edhe tri beteja të njohura, beteja e 2 prillit, 3 prillit edhe 22 prillit. Faktikisht, betejat janë bërë në afërsinë më të afërt të Ferizajt, pra pika më e afërt e Ferizajt ku janë zhvilluar edhe betejat. Ky memorial ndoshta është vonuar, por megjithatë shpresoj se do të përfundoj në mënyrën më të mirë të mundshme”, tha Rafiz Sejdiu nga OVL e UÇK-së në Ferizaj.

 “Ne e kemi marrë detyrën dhe kemi biseduar me secilën nga familjet e dëshmorëve dhe i kemi zgjidhur të gjitha problemet. Tani jemi në përkrahje të komunës, si fshat jemi të gjithë të mirëpritur për këtë punë, me të vërtet ka shkuar një kohë e gjatë, por nuk do të shikojmë nga e kaluara, do të shikojmë vetëm përpara”, tha Sali Aliu.

Një nga familjarët e dëshmorëve të kësaj ane, Shaban Berisha, tha se kjo  ditë sa është e dhimbshme aq është edhe krenare.

“Është marrë një iniciativë mjaftë e qëlluar  për arsye se fshatit Greme i ka munguar që moti dhe e meriton këtë memorial. Është dhembja për mungesën e familjarëve, por kur e mendon se për çka është bërë është edhe krenaria që besoj që e mund dhembjen”,  tha Shaban Berisha. 

Ndërsa, kryesuesja e Kuvendit Komunal të Ferizajt, Kristina Gashi-Bytyqi, tha se komuna në vazhdimësi do të përkrah projektet e tilla.

“I falënderoj instuticionet që gjithmonë po i mbështesin dhe do t’i mbështesin këto iniciativa, gjithashtu  u uroj familjeve të dëshmorëve shëndet e të mira, lavdi e nderë për të gjithë dëshmorët të cilët dhanë jetën për kombin tonë”, tha Kristina Gashi.

Dëshmorët që do të nderohen në këtë memorial janë Enver Topalli, Sali Berisha, Ismet Aliu, Agim Matoshi dhe Abdyselam Ahmeti.

Kohëzgjatja e punimeve të këtij memoriali parashihet të jetë deri më 2 prill 2020, ndërsa  vlera e projektit është rreth 13.000  euro.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.