Nisin përgatitjet për hapjen e lokaleve në Ferizaj

Meqë nga e hëna është paralajmëruar hapja e ambienteve të gastronomisë në të gjithë Kosovën, kafenetë dhe restorantet në qytetin e Ferizajt janë në proces të përgatitjes për të filluar punën me masat e përcaktuar nga Ministria e Shëndetësisë për mbrojtje nga virusi Covid-19.

Amir Ahmeti , menaxher në kafeterinë “Kino Bar & Lounge”, thotë se punën do ta nisin, mirëpo nuk beson se do të kenë klientë për shkak të kufizimit të lëvizjes.

“Po presim me 18 me startu me shërbimin merr me vete edhe pse kjo për neve nuk është aspak e përshtatshme, nuk do të ketë fitim pasi gastronomia apo kafeteritë janë vende publike që e duan tereqillakun, por shpresojmë që qytetarët do t’i respektojnë masat, nuk ka asnjë levërdi me hap lokalin me këto masa, por shpresojmë se shumë shpejtë do të vijnë masat e tjera më lehtësuese”, tha Ahmeti.

Ahmeti thotë se do të shikojnë se si po u shkon puna me këto masa dhe nëse nuk kanë levërdi parashohin reduktimin e  numrit të punëtorëve.

 “Humbjet janë të mëdha për të gjithë, por edhe për neve dhe nëse zgjat kështu do të jetë problem, pasi këtu punojmë 20 persona dhe nëse puna bjen natyrisht duhet me bë reduktime sipas mundësive tona, nëse nuk ka punë normal që duhet me bë një ulje të punëtorëve apo me bë një zgjidhje”, tha Ahmeti.

Përgatitjet për hapjen e pastiçerisë  po i bën edhe Leona Jahiri. Ajo thotë se gjatë kësaj kohe kanë pasur humbje të mëdha, pasi biznesi i saj sapo ishte hapur. Edhe Jahiri thotë se shërbimi merr me vete do të jetë shumë sfidues.

“Biznesi im është shumë i ri sapo patën hyrë në treg dhe ra pandemia, na ka bërë shumë dëme pasi sa e kisha porositur lëdën e parë dhe gjithçka ka shkuar dëm. Prej të hënës ne kemi filluar me u bë gati me hap lokalin, klientët tanë do të mund të marrin ushqimin me vete, por nuk do të jenë të gjitha produktet pasi janë problem mjetet financiare për sigurimin e lëndës së parë meqë dy muaj nuk kemi punuar. Është sfidë për neve pasi nuk ka ndonjë vend në komunën tonë apo park  që mund ta marrin klientët ushqimin dhe me shku me konsumu,  poashtu është edhe koha e pauzës e shkurtër kështu që do të kemi shumë telashe”,tha Jahiri.

Ministria e Shëndetësisë në Kosovë ka bërë disa rekomandime për funksionimin e ambienteve të gastronomisë gjatë kësaj kohe, e të cilat duhet të respektohen në mënyrë që funksionimi i të gjithë lokaleve të bëhet siç duhet. Para fillimit të punës duhet që çdo ditë të bëhet pastrimi dhe dezinfektimi i lokaleve, aksesorëve dhe pajisjeve, poashtu dhe ventilimi i lokaleve, personeli me klientin duhet të rrijë 1.5 metër larg si dhe dezinfektues duarsh te ketë në hyrje të çdo lokali për klientët.  Rekomandohet poashtu  të shmangen pagesat me para “cash” apo në dorë.

Faza e dytë e lehtësimit të masave kundër koronavirusit që do të filloj me 18 maj, mes tjerash parasheh nisjen e punës edhe të salloneve të ondulimit në vend. Poashtu, me këtë datë do të hapet edhe tregu me pakicë, tregu i gjelbër, dentistët dhe fizioterapeutët, qendrat e thirrjeve, muzetë dhe galeritë.

Sipas planit të Qeverisë, me fillimin e implementimit të fazës së dytë më 18 maj, do të filloj qarkullimi i trafikut urban dhe ndërurban, por me leje të veçantë.

Ndërsa, më 1 qershor, në fazën e tretë, Qeveria ka planifikuar lejimin e qarkullimit të trafikut urban dhe ndërurban në përgjithësi sikurse kanë qarkulluar më herët.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.