Anulimi i dasmave dëmton bizneset

Përveç pushimeve vera për kosovarët paraqet edhe kohë dasmash. Por, pandemia globale i ka ndryshuar gjërat. Grumbullimi i shumë njerëzve në një vend, është rreziku kryesor i pandemisë dhe duke parë që dasmat paraqesin rrezik të madh shumë kosovarë i kanë anuluar ato e disa të tjerë i kanë shtyer për vitin e ardhshëm.

Anulimi i dasmave po dëmton një rrjet të gjerë të bizneseve që lidhen me to.

Leunora Krasniqi, pronare e dyqanit të veshjeve të nusërisë, thotë se anulimi i dasmave i ka shkaktuar shumë humbje financiare.

“Sa i përket vitit 2020 është katastrofë, tani edhe ora policore, kemi humbje, me të vërtet është tmerr, nga shteti, komuna nuk kemi absolutisht fare ndihmë. Kemi bërë investime të shumta, ne zakonisht e presim korrikun dhe gushtin dhe tani anulimi i dasmave shumë shumë na ka bërë dëme”, tha Krasniqi.

Për shkak të mosorganizimit të dasmave, në prag të falimentimit është edhe Arben Ramdani, pronar i dyqanit  të këpucëve.

“Sivjet është tepër dobët, viteve të tjera ka qenë qyteti më i frekuentuar, ka pasur dasma, ndërsa sivjet dasma nuk ka, mërgimtarë jo dhe ne tani jemi thuajse në buzë të falimentimit. Nuk kemi pasur as maturantë, tani as dasma, pasi në një dasmë janë 300 veta, mund të blejnë 100 prej tyre, tani nuk ka fare, me të vërtet jemi duke shkuar vetëm teposhtë” ,tha Ramadani.

Qytetarët kanë anuluar edhe pushimet. Në kompaninë turistike “Sharr Turist” në Ferizaj, thonë se pas shfaqjes së pandemisë mbi 60% e rezervimeve janë anuluar.

 “Me krahasu me vitin e kaluar kemi shumë humbje të mëdha, ne për rezervime zakonisht për Antalya kemi filluar prej muajit janar dhe shkurt ku kemi pasur shumë kërkesa për rezervime, por pas pandemisë ka pasur shumë kërkesa për anulim e shtyerje, kryesisht arsyet e anulimit të rezervimeve nga ana e qytetarëve ishin që nuk po guxojnë me udhëtu për shkak të pandemisë”, tha Besart Shabani.

Në fillim të këtij muaji, Qeveria e Kosovës ka marr vendim që të ndalohen tubimet me më shumë se 50 persona.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.