Rritet numri i pacientëve që kërkojnë hospitalizim në Ferizaj

16 pacientë të grupmoshave të ndryshme janë duke u trajtuar me oksigjeno-terapi në Spitalin Rajonal të Ferizajt, dy prej të cilëve janë në gjendje kritike.

Drejtori i Spitalit të Përgjithshëm në Ferizaj Jeton Zeqiri, tha se vetëm në 24 orët e fundit mbi 40 qytetarë kanë kërkuar trajtim mjekësor në këtë spital, si të dyshuar me Covid-19.

 “Diku mbi 16 pacientë tashmë janë duke u trajtuar me oksigjeno-terapi, dy prej tyre janë në gjendje pak më kritike. Çdo pacient i cili përmirësohet dhe nuk ka nevojë për oksigjen dhe mund të trajtohet në shtëpi ne automatikisht e lirojmë. Ne vetëm në ditën e djeshme i kemi pasur 42 vizita që kanë ndryshime në rentgen dhe në analiza laboratorike dhe të cilët kërkojnë të trajtohen në spital, të gjithë janë të dyshuar, nuk janë të konfirmuar, pasi numri i testeve është shumë i vogël  dhe rezultatet janë diku 3-4 ditë duke u vonuar për konfirmim, prandaj ne bëjmë apel tek qytetarët që të na ndihmojnë pasi kapacitetet tona sa po vijnë duke u shterrur, ndërsa vigjilenca dhe përkujdesi duhet të rritet pasi nëse nuk e frenojmë zingjirin infektues do të hymë në hallkën e problematikës serioze në trajtimin e aspektit të mirëfilltë”,tha Zeqiri.

 Zeqiri thotë se në Spitalin e Ferizajt janë vetëm 30 shtretër për pacientët me koronavirus. 

“Kapacitetet për shtretër janë duke u zvogëluar për arsye se është duke u rritur në vazhdimësi numri i rasteve që po kërkojnë trajtim spitalor, ndërsa ne përafërsisht diku 28-30 vende i kemi për mundësinë e trajtimin, që do të thotë se është një gjendje shumë serioze, vazhdimisht po rritet numri i të hospitalizuarve,  ne sapo morëm vendim të radhës për krijimin e hapësirave të reja, nga nesër qytetarët trajtimin e rasteve emërgjente do të marrin në qendrën e emërgjencës primare, ndërsa në vendin ku është emërgjenca jonë do të trajtojmë rastet me Covid-19, tani komplet kati i parë i spitalit është duke u marrë me trajtimin e rasteve me Covid-19”, tha Zeqiri.

Qeveria e Kosovës ka paralajmëruar masa më rigoroze për parandalimin e përhapjes e koronavirusit. Në Policinë Rajonale të Ferizajt, thonë se kanë shtuar numrin e policëve në terren, të cilët do t’ua tërheqin vërejtjen qytetarëve që nuk i respektojnë masat, ndërsa ditëve në vijim do të nisë edhe shqiptimi i gjobave ndëshkuese për qytetarët të cilët nuk mbajnë maska dhe nuk i zbatojnë rekomandimet e IKSHPK-së.

“Jemi duke i zbatuar planet operative që i kemi pranuar nga drejtoria e përgjithshme, kemi lëshuar policë në terren në një numër më të madh dhe në bashkëpunim me inspektorët komunal jemi duke vepruar, prandaj ne u bëjmë apel qytetarëve të Ferizajt që të respektojnë masat në mënyrë që të ruajnë shëndetin e tyre, të familjes dhe të gjithë qytetarëve, ne jemi duke i pritur edhe vendimet shtesë të Qeverisë që janë diskutuar gjatë ditës së djeshme dhe ne do t’i zbatojmë të gjitha rekomandimet që dalin nga Qeveria”, tha major Mehmetali Hajdini.

Komuna e Ferizajt renditet ndër komunat me numrin më të madh të rasteve aktive me koronavirus, me gjithsej 215 raste.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.