Në Sazli të Ferizajt u përurua obelisku kushtuar 105 martirëve të masakruar nga ushtria serbe më 24 tetor të vitit 1912.

Kryetari i komunës së Ferizajt Agim Aliu, tha se ky obelisk do të mbetet kujtim i përhershëm për brezat e rinj.

 “Edhe obelisku hijerëndë flet pa fjalë, flet triumfues përballë historisë mbi një shekullore për t’u rikthyer krenar me emrat e martirëve që i dhanë shumë kësaj toke pa më të voglin dyshim, kjo ngjarje e cila përkon njëjtë me lindjen e qytetit është ndër më të vjetërat histori, gjurmë të së kaluarës që brezat e ardhshëm ta nderojnë me epitet çdo copëz toke të larë me gjak dëshmorësh e martirësh, kjo pra është Kosova dhe ky është përkujtimi që sot po e bëjmë në këtë vend“, tha Aliu.

Të pranishmëve iu drejtua edhe deputeti i Kuvendit të Kosovës, njëherit bashkëvendas i sazliasve, Elmi Reçica. Ai tha se kjo ngjarje e vitit 1912 dëshmon se serbët në vazhdimësi kanë ushtruar dhunë ndaj popullit shqiptarë.

 “Ky obelisk dëshmon dhunën e vazhdueshme dhe masakrat që  i ka kryer shteti serb dhe këtu duhet theksuar se përgjatë historisë është pikërisht shteti serb që ka kryer maskara në Kosovë. Shqiptarët në të gjitha luftërat e tyre kanë pasur pozicion mbrojtës, shqiptarët në çdo luftë dhe angazhim kanë bërë luftë çlirimtare, ata në asnjë moment nuk kanë pasur as kapacitet e as mundësi për të ushtruar dhunë kundër të tjerëve“, theksoi Reçica.

Iniciatori i ndërtimit të këtij obelisku Liman Rushti, u shpreh se me këtë vepër realizoi një ëndërr të kahershme të tij.

“Sot jam më i gëzueshëm se kurrë  në jetën time që arrita me realizu idealin, amanetin që i kam vu vetes që nga viti 1975 kur kam magjistruar, por kushtet deri sot nuk e mundësuan, prandaj falënderoj donatorët dhe bashkëfshatarët tanë që  mundësuan ndërtimin e këtij obelisku“, theksoi Rushiti.

Iniciatorët e ndërtimit të këtij obelisku thanë se aty nuk janë shkruar emrat e 105 martirëve, meqë disa prej tyre nuk ishin banorë të Sazlisë, por ishin banorë të fsharave të tjerë që në ditën e masakrës ishin mysafirë në këtë fshat.

Të ngjashme

Të tjera