Komiteti për Politikë të Jashtme i Dhomës së Përfqësuesve të Kongresit Amerikan mbajti dje një sesion dëgjimor, ku personalitete të ndryshme nga politika e jashtme amerikane dhe njohës të mirë të Ballkanit, prezentuan rekomandimet  e tyre drejtuar administratës së Biden-it për politikat e reja ndaj Ballkanit Perendimor.

Në ekspozenë e tij hyrëse, kongresmeni Elliot Engel, nga distrikti i 16-të i New Yorkut, në sesionin e tij lamtumirës si kongresmen dhe kryesues i këtij komiteti, ndër të tjera tha se qasja amerikane ndaj Kosovës duhet të përmirësohet, dhe Kosova të trajtohet si partner i plotë:     

Eliot Engel:

“ Tash duket se Serbia, pala përgjegjëse për shumicën e krimeve të luftës, gati se nuk ballafaqohet me asfarë presioni nga brenda, ose nga bashkësia ndërkombëtare që t’i sjellë para drejtësisë kryesit e veprave, ndërsa në të njejtët kohë, Kosova si viktimë e luftës, është e detyruar që të krijojë një gjyq hybrid, me prokurorë dhe gjykatës ndërkombëtarë.

Miq, po të ishim edhe në Danimarkë, do të mendonim se diçka po kundërmon këtu.

Siç e thashë, nëse Kosovarët kanë bërë krime, ata duhet të japin llogari. Por këtu qëndron problemi: E kam lexuar statutin në bazë të të cilit është krijuar kjo gjykatë. Askund nuk shkruan aty se do të ndjeket vetëm një përkatësi etnike. Por kjo pikërisht po ndodh.  E di se mandatit tim në kongres po i vie fundi, por problemet me këtë gjyq po vazhdojnë. Por do ta paralajmëroja këtë gjykatë,  SHBA-të dhe aleatët, se nuk duhet të lejojmë që ajo të shndërrohet në gjykatë etnike, sepse në të kundërtën ne vetëm do t’i zvarrisim problemet, do të shkaktojmë vështirësi në rajon, konflikte dhe ndarësi në rend të parë.

Lexojeni ligjin: Gjykata ka juridiksion mbi të GJITHA krimet e kryera në Kosovë, pa marrë parasysh se cila palë i ka bërë. Të gjitha krimet e luftës gjatë periudhës se luftës, dhe mandatin e saj duhet ta kryejë me korrektësi,  pa anuar në baza etnike.

Kjo gjykatë është pjesë e një problemi më të madh, për atë se si SHBA-të i janë qasur Kosovës. Ne po e shohim Kosovën vetëm si një shtet pjesërisht të pavarur, por jo si një partner të vërtetë e sovran.  Jo si shtet të rregullt me të cilin kemi raporte normale bilaterale.  Shumë shpesh, i qasemi Kosovës si një fjalë për dialog me Serbinë. Ne po i nënshtrojmë  lidhjet tona bilaterale në atë masë, saqë ne, SHBA-të, po ia kufizojmë Kosovës vendimet sovrane të saj për ta anashkaluar Beogradin sulmues.    

Ne i thamë Kosovës se ajo nuk mund ta bazojë tregtinë e saj me Serbinë në parimet e reciprocitetit, njërin nga gurët themeltarë të së drejtës në tregtinë ndërkombëtare.

Për fat të keq, jo shumë moti, veprimet e administratës së Trumpit u bënë një faktor kontribues për rënien e qeverisë së Kosovës. Poashtu u janë vënë frenat edhe ushtrisë së vogël mbrojtëse të Kosovës.

Këto gjëra duhet të ndalen dhe shpresoj se administrata e presidentit të zgjedhur Biden do të rindërtojë raportet tona me Kosovën në bazë të kushteve të saj, e jo bazuar në frikën joracionale që e emiton fqinji i saj më i madh.” – deklaroi në fjalën e tij hyrëse kryesuesi Eliot Engel.

Të ngjashme

Të tjera