Kompania amerikane SpaceX dje e kreu me sukses testin e parë të fluturimit në lartësi të prototipit me numër serik 8 (SN-8) të anijes hapësinore Starship, e cila gjatë fluturimit prej 6’42” arriti lartësinë prej 12.5 kilometrash, duke e kryer edhe manovrimin kritik të quajtur “Rrotullim i belit”(Belly Flop), për tu shpërbërë gjatë aterrimit në pikën e planifikuar, si pasojë e presionit të ulët në bombolën furnizuese të derivatit.    

Prototipi i çeliktë SN-8 u ngrit në lartësinë prej 12.5km. (Burimi:SpaceX)

    Testi mbrëmshëm i prototipit të anijes 50 metërshe të ndërtuar nga çeliku special, e të pajisur me tre super-motorët Raptor, paraqet një hap të madh për zhvillimin e mëtutjeshëm të programit hapësinor të SpaceX drejt kolonizimit të planetit Mars. Themeluesi i kësaj kompanie, inovatori Elon Musk pas këtij testi, në Twitter lansoi cicërimën me plot optimizëm “Mars, ne po vijmë”.

   Funksionalizimi i plotë i anijes hapësinore  “STARSHIP”, me shkallën e parë të raketës ngritëse Superheavy do të shënojë ndërtimin e mjetit fluturues më të fuqishëm në botë, me mundësi të ngritjes rekorde të peshës prej 100  tonelatash në orbitën e ulët të tokës.

Manovra kritike “Belly Flop” e SN-8 gjatë rënies së lirë para rrotullimit për aterrim (Burimi:SpaceX)

  Në ndërkohë “SPACEX”, krahas misioneve të rregullta me raketën Falcon-9,  është duke punuar paralelisht në ndërtimin e 8 prototipeve të tjera të “STARSHIP”, të cilat do të shërbejnë si bazë për ndërtimin e anijeve për fluturime orbitale, anijeve tanker, dhe anijeve për udhëtime ndërplanetare me ekuipazh.  

Fluturimin e plotë të SN-8 mund ta shihni në këtë link në Youtube.com:

Të ngjashme

Të tjera