Eurodeputetët që marrin pjesë në iniciativën Renew Europe, i kanë dërguar një letër Presidentes së Komisionit Europian Ursula von der Leyen dhe përfaqësuesit të lartë të BE-së për politikë të jashtme dhe siguri,  Josep Borell, përmes së cilës kërkojnë nga komisioni që të ngrijë procesin e negociatave me Serbinë, për shkak të  shpërputhjes së veprimeve të këtij shteti me vlerat themelore të BE-së. Letrën e kanë nënshkruar nëntë  eurodeputetë, ndërsa listës i prin deputeti Klemen Groshelj nga Sllovenia, i cili njëkohësisht është edhe anëtar i komisionit për politikë të jashtme.

Në vazhdim po e publikojmë letrën e eurodeputetëve nga Renew Europe:

“Bruksel, 11 mars 2022

E nderuara President Von der Leyen,

I nderuar Përfaqësues i Lartë/Zëvendës President Borrell,

Në dritën e ngjarjeve të fundit në lidhje me agresionin e Rusisë ndaj Ukrainës, ne jemi thellësisht të shqetësuar nga situata që po zhvillohet në Ballkanin Perëndimor dhe në veçanti nga shpërfillja e dukshme e Serbisë ndaj angazhimeve që ka marrë si një vend kandidat për në BE.

Serbia ka hyrë në vitin e dhjetë të negociatave të pranimit në BE me shkallë të ndryshme progresi dhe me hapjen e kapitujve të ri vetëm disa muaj më parë.  Përgjatë këtyre viteve ne e kemi theksuar vazhdimisht detyrimin e saj për të harmonizuar në mënyrë progresive politikën e saj të jashtme dhe të sigurisë me atë të BE-së, dhe më gjerësisht për të demonstruar me veprime konkrete se ajo ndan vlerat themelore të BE-së.

Ne kemi qenë gjithmonë të vetëdijshëm për lidhjet thelbësore ekonomike, sociale dhe kulturore të Serbisë me Rusinë, të cilat i kanë shtyrë autoritetet serbe të mbajnë një qëndrim të paqartë në lidhje me synimet e tyre të vërteta për të respektuar angazhimet e marra në kuadër të anëtarësimit në BE.

Në vitet e fundit Serbia ka forcuar bashkëpunimin e saj me regjimin e Putinit, veçanërisht në fushën e energjisë dhe bashkëpunimit teknik ushtarak, duke forcuar marrëdhëniet e saj me Lukashenkon në Bjellorusi dhe duke pranuar donacione të armëve nga të dyja palët.

Serbia, për fat të keq, gjithashtu ka pësuar një regres të konsiderueshëm në fushat e sundimit të ligjit, të tëdrejtave të njeriut, të lirisë së medias dhe lirisë së shprehjes.  Është vërtetë befasuese të shohësh se si pas aq shumë vitesh të mbështetjes për para-anëtarësim dhe të negociatave intensive të anëtarësimit, pasqyra e medias serbe – e cila është fort nën kontrollin e partisë në pushtet SNS – në baza ditore lavdëron Putinin dhe përhap lajme të rreme rreth BE-së dhe agresionit rus në Ukrainë.

Ne jemi plotësisht të bindur se Serbia po shfaq një lëvizje të rrezikshme drejt autoritarizmit që është në kundërshtim të plotë me përpjekjen e saj paralele për t’u anëtarësuar në Bashkimin Evropian, dhe kjo paqartësi ka arritur kulmin e saj me refuzimin për të vendosur sanksione ndaj Rusisë në përgjigje të agresionit të saj ndaj Ukrainës.  Prandaj, ne i bëjmë thirrje Komisionit që t’u bëjë thirrje edhe një herë autoriteteve serbe që t’i bashkohen qëndrimit të përbashkët të BE-së për Rusinë.

Nëse Serbia zgjedh të injorojë sërish këtë thirrje, ne kërkojmë ngrirjen e përkohshme të negociatave të anëtarësimit në BE me qeverinë serbe dhe ndalimin e mbështetjes financiare të BE-së ndaj vendit, derisa ajo të angazhohet në veprime të besueshme, të prekshme dhe të paekuivoke që synojnë përafrimin e deklaratave, politikave dhe vlerave të saja me ato të Bashkimit Evropian.

Këto nuk janë vetëm vlera të BE-së, por edhe vlera mbi të cilat është ndërtuar rendi juridik ndërkombëtar i pas Luftës së Dytë Botërore. Megjithatë, pavarësisht nga ngrirja e përkohshme e sugjeruar e negociatave dhe e ndihmës financiare, ne përsërisim mbështetjen tonë të vazhdueshme për shoqërinë civile pro-evropiane dhe për ndërmarrjet e vogla dhe të mesme të saj, të cilat përfaqësojnë shtyllën kurrizore të ekonomisë dhe shoqërisë së Serbisë.

Serbia ka çdo të drejtë të ndjekë modelin e Putinit nëse dëshiron ta bëjë këtë, por ajo duhet të jetë e qartë për qëllimet e saj dhe të mos pretendojë se ka aspirata serioze për anëtarësim në BE. Serbia është e lirë të vendosë se në cilin drejtim dëshiron të shkojë, por nuk mund të vazhdojë të konsiderohet si një bashkëbisedues i besueshëm dhe nuk mund të vazhdojë të përfitojë nga ndihma financiare e para-anëtarësimit përderisa nuk ka vendosur për orentimin e vet.

Me respekt,

Klemen Grošelj, Renew  Europe

Ilhan Kyuchyuk, Renew  Europe

Petras Auštrevičius, Renew  Europe

Malik Azmani, Renew  Europe

José Ramón Bauzá, Renew  Europe

Nicola Beer, Renew Europe

Bart Groothuis, Renew  Europe

Urmas Paet, Renew  Europe

Ramona Strugariu, Renew  Europe

Të ngjashme

Të tjera