Shpërndahen fidane të lajthisë për fermerët ferizajas

Kultivimi i lajthisë po shihet si kulturë me levërdi për tregun vendor dhe atë të jashtëm.

Me qëllim të stimulimit të fermerëve për këtë kulturë, sot Drejtoria e Bujqësisë në Ferizaj bashkë me organizatën IKC, kanë shpërndarë fidane të lajthisë për 7.5 hektarë tokë.

 Drejtori i Bujqësisë Burim Bajrami, tha se 15 përfituesve do t’iu ndahen fidane  të lajthisë për 50 ari.

“Kemi marrëveshje me IKC-në për shpërndarjen e 7.5 hektarëve me kulturën e lajthisë, bëhet fjalë për 15 përfitues secili me nga 50 ari me lajthi si dhe sistemin e ujitjes pikë-pikë. Të gjithë fermerët janë këtu dhe në kohë optimale do të bëhet mbjellja e tyre. Konsiderojmë që është një kulturë e re dhe produktiviteti i këtij lloji të lajthisë ia vlen të investohet te fermerët tanë, po ashtu edhe çmimi në tregun tonë është mjaft i levërdishëm”, tha Bajrami.

Përfaqësuesi i organizatës IKC, Ekrem Bajrami, tha se kushtet në këtë regjion janë shumë të favorshme për këtë kulturë, duke shtuar se pas 4 viteve këto fidane veçse do t’i japin produktet e tyre të para.

Lajthia është një kulturë që më lehtë ruhet dhe ka treg për të, kështu që është edhe e shëndetshme për konsum, por edhe kushtet në regjionin tonë janë më të favorshme sesa për arrën. Është një lajthi e shortuar që u jep fermerëve mundësi  më lehtë të kultivohet. Lajthia është kulturë që hynë në prodhim nga viti i pestë, pasi janë të shortuara besojmë që vitin e katërt kanë me fillu me pas prodhim”, tha Bajrami.

 Ndër përfituesit është edhe Florije Kurti nga Zllatari. Ajo tha se shpreson që këto fidane të sjellin rendimente.

Vjet i kam pasur 3 hektarë, por kanë dështuar, sivjet kam bërë kërkesë dhe arrita t’i marrë, uroj të kemi punë, ka punë me i kultivu, por shpresoj me ia arrit qëllimit”, tha Kurti.

Përfitues tjetër është edhe Shemsedin Sojeva nga fshati Sojevë i Ferizajt. Ai thotë se për herë të parë do të merret me këtë kulturë, edhe pse dëshira ishte e kahmotshme.

“Falënderoj IKC-në dhe komunën për mbështejen që na e ka dhënë, kam qenë i interesuar shumë kohë më parë për këtë sort të lajthisë, do të kujdesem shumë mirë për to dhe besoj që do të kemi rezultate”, tha Sojeva.

Gjatë shpërndarjes, drejtori i Drejtorisë së Bujqësisë, tha se në bazë të mundësive dhe kapaciteteve të kësaj drejtorie edhe në të ardhmen do të mbështeten fermerët në sektorë të ndryshëm të bujqësisë.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

728X90
728X90