Në Ferizaj diskutohet për tri projektligjet e administratës shtetërore

Ministria e Administratës Publike në bashkëpunim me organizatën joqeveritare ‘’Iniciativa për Progres’’, gjatë ditës së sotme kanë mbajtur debat publik për pakon e ligjeve të reformës së administratës shtetërore, përkatësisht: Projektligjin për Administratën Shtetërore; Projektligjin për Zyrtarët Publik si dhe Projektligjin për Pagat.

Ministri i Administratës Publike Mahir Yagcilar, tha se duhet të punojmë të gjithë së bashku për të krijuar një administratë e cila prodhon rezultate.

“Në këtë aspekt duhet ta shfrytëzojmë maksimalisht ligjin e ri për procedura të përgjithshme administrative, ligjet tjera, por në të ardhmen edhe këto tri ligje. Por, duhet të mbështesim me hapësira të përshtatshme, digjitalizimin për platforma elektronike edhe me shumë gjëra të tjera. Ne si Ministri e Administratës Publike në kuadër të reformës së administratës publike dhe në biseda me Bashkimin Evropian që të përafrohemi standardeve të nevojshme këtë vit do të fillojmë me pilot-projekt pastaj do të vazhdojmë edhe në komuna të tjera me ofrimin e shërbimeve me vetëm një pikë të kontaktit”, ka thënë Yagcilar.

Në këtë debat publik morën pjesë kryetarët dhe nënkryetarët e komunave të rajonit të Ferizajt, siç është Kaçaniku, Hani i Elezit, Shtimja dhe Shtërpca.

Me këtë rast, kryetari i komunës së Ferizajt Agim Aliu, është shprehur se edhe komuna e Ferizajt synon të ketë reforma për të mirë. Si shqetësim të nivelit lokal, në këtë diskutim publik Aliu përmendi koeficientin e ulët të punonjësve të sektorit të gjendjes civile. Ai njoftoi gjithashtu se ka nisur procesi i hartimit të organogramit të ri të komunës së Ferizajt sipas ligjeve të miratuara së fundmi në fushën e administratës shtetërore, harmonizimi i pozitave të ndryshme për punën e njëjtë, mosha e vjetër e punonjësve të administratës komunale, përkatësisht nxitja e pensionimit të parakohshëm, pagesa e punës jashtë-orarit, digjitalizimi i shërbimeve të administratës komunale e të tjera.

 “Besoj që shembulli i Ferizajt është shembull për të ndjekur sepse gjithmonë ka sjell të reja që gjithmonë kanë shërbyer pastaj për gjithë Republikën e Kosovës. Përfundimisht duhet të kemi një pako dhe një zgjidhje sa i përket çështjes së administratës dhe reformës në përgjithësi sa i përket administratës shtetërore. Administrata është sfidë kudo në botë, është sfidë në shtetet demokratike, madje shpesh nuk mund të gjendet ai çelësi magjik ta quaj kushtimisht për të bërë ligjet më adekuate sa i përket reformave respektivisht shërbimeve më të mira të administratës”, tha Agim Aliu.

Ndërkaq, Naser Shamolli, Drejtor i Departamentit Ligjor në Ministrinë e Administratës Publike, ka folur për draftin e këtyre tre projekt-ligjeve. Në fund pati diskutime nga më të ndryshmet sa i përket ligjeve të reformës së administratës shtetërore.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.