Mosformimi i qeverisë zhgënjim për elektoratin, konsiderojnë njohësit e zhvillimeve politike

Kanë kaluar më shumë se dy muaj nga procesi zgjedhor, ndërsa partitë fituese ende nuk janë dakorduar rreth formimit të qeverisë.

Njohësit e zhvillimeve politike në Ferizaj, konsiderojnë se veprimet e Lëvizjes Vetëvendosje dhe Lidhjes Demokratike të Kosovës janë zhgënjyese për elektoratin.

Qytetari ka ardhë deri tek një nivel i fundit i pritjes, pasi nuk është vetëm problemi i mosbërjes së qeverisë, sa është problemi i reflektimit të mosaftësisë së bërjes së qeverisë  në kuptimin e lojërave matematike politike, për arsye se kjo votë si asnjëherë tjetër ka shprehur vullnetin për ndryshime esenciale që është menduar se do të përcillen edhe me vullnete politike të partnerëve të rinj për koalicion, por e cila gjë doli që mos të jetë kështu. Në qoftë se  i kthemi së kaluarës, koalicionet qeverisëse nuk kanë reflektuar një pjekuri të një mendtë politike, nuk kanë treguar një kapërcim real të këndvështrimeve të tyre provinciale prandaj dhe skema politike e jonë ka rrezikuar shpeshherë që të jetë e barrikaduar në bazë të interesave klanore apo rajonale, kështu që na janë formuar edhe parti rajonale e grupe të interesit që shpeshherë po dominojnë mbi interesin e përgjithshëm dhe në këtë kurth ka rënë edhe LDK dhe LVV. Kjo vonesë i ka zbehur këto dy subjekte, unë shoh një tendencë të krijimit të një alibie morale se cili është fajtori nëse nuk arrihet koalicioni”, tha Afrim Demiri.

LDK është partia e vetme shtetformuese dhe më vjen keq që me një kulturë të tillë politike krerët e saj nuk e gjejnë një zgjidhje në raport me Vetëvendosjen. Në anën tjetër, VV është parti e pa provuar në pushtet dhe është dashur të gjej një gjuhë të kompromisit, sovrani i ka dhënë përparësi por është një hipokrizi e pashpjegueshme nga ana e LDK-së që ta shantazhoj partnerin që mendon të qeverisë, në anën tjetër është e pakuptimtë kryeneçësia e VV-së që nuk don të lëshoj pe në raport me LDK-në, është e vërtet se në politikë mund të kërkosh atë që mundesh dhe don, por mund ta marrësh atë që të takon. Shembull pozita e Vjosës, LDK-në e ka shpëtuar Vjosa Osmani dhe tani paralizohet ajo”, tha Zhinipotoku.

Ngërç në këto negociata ka krijuar posti i presidentit. Sipas Demirit dhe Zhinipotokut, LDK-ja duhet të heq dorë nga kërkesa që të marrë presidencën, pasi kjo çështje është e hershme, por edhe Vetëvendosje duhet të heq dorë nga kryeneçësia.

“Ne presidentin e kemi, kërkesa e tashme për president është e hershme dhe në këtë kuptim mund ta akuzojmë LDK-në, por në anën tjetër shpërthimi i një fjalori të padurueshëm të LVV-së me atë që pretendon ta ketë si partner nuk reflekton që VV-ja si parti që do të qeverisë me vendin ka mundësi të lirohet nga një fjalor përbuzës në raport me të tjerët. Unë mendoj që politanizmi politik është një pengesë e VV-së për të bashkëqeverisur derisa një oportunizëm apo një kërkësë klanore e LDK-së mund të jetë pengesë për arritjen e qëllimit të përbashkët. Humbjet do të jenë të mëdha nëse nuk do të bëhet, por edhe nëse bëhet duke mos formuar një qeveri homogjene”, tha Demiri.

“Si parti e dytë LDK-ja do të duhej të ishte e kënaqur me pozitën e kryeparlamentarit dhe 5 ministrive, le të merren vesh me një pikë për zgjedhjen e presidentit që do të vie pas 2 vjetësh, por jo të bëhet mollë sherri kjo pikë. Ata duhet ta dinë se nuk i kanë votat me formu qeverinë ende dhe duhet të vrapojnë të sigurojnë vota, në vend të kësaj këta janë kapur mes vete. Unë mendoj se LDK-ja duhet të tërhiqet kësaj here, por edhe LVV nuk duhet të jetë kryeneçe”, tha Zhinipotoku.

Zgjedhjet e mbajtura më 6 tetor e kanë nxjerrë Lëvizjen Vetëvendosje si parti fituese, duke u pasuar nga Lidhja Demokratike e Kosovës. Këto dy parti politike, gjatë mandatit të kaluar ishin në opozitë.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.