Komuniteti ashkali pa përfaqësues në qeveri

Për herë të parë që nga paslufta komuniteti ashkali nuk do të jetë i përfaqësuar në Qeverinë e Kosovës.

 Ishte dje deputeti i Partisë së Ashkalinjve për Integrim, Etem Arifi, i cili është edhe kryetar i kësaj partie, ai që nuk e votoi qeverinë e re të Albin Kurtit, duke mbetur kështu në opozitë.

Qazim Rrahmani, kryetari i PAI-së në Ferizaj, thotë se deri në momentin e fundit ishin në bisedime me koalicionin qeverisës, mirëpo nuk arritën marrëveshje duke bërë kështu që të mbesin në opozitë.

 “Pas certifikimit të zgjedhjeve ne kemi ofruar kërkesat tona për t’u bërë pjesë e ekzekutivit me partitë fituese LVV-LDK, normalisht parimi i PAI-së ka qenë që të kemi një pjesëmarrje më të madhe në ekzekutivin e qeverisë dhe një përfaqësim më të mirë pasi komunieti ashkali është i shkelur nga të gjitha qeveritë në aspektin e përfaqësimit në ekzekutiv për arsye që gjithmonë pozitat ministrore dhe zëvendësministrat kanë pasur më shumë komunitetet e tjera krahasuar me komunitetin tonë. Për ne nuk ka qenë edhe shumë parim pozita sa ka qenë parim që të përmirësohet gjendja e komunitetit tonë dhe normalisht ata kanë pasur zotime në mënyrë deklarative, por nuk ka pasur diçka me shkrim që do të ishte bindëse për ne që të jami pjesë e qeverisë, ne edhe në ditën e fundit të seancës jemi munduar në momentet e fundit që të gjejmë një gjuhë të përbashkët, por në fund nuk arritëm të gjejmë atë dhe tani jemi pjesë e opozitës momentalisht”, tha Rrahamani.

Rrahmani, beson se mandatari i ri nuk do të lë anash komunitetin ashkali, përkundër që përfaqësuesi i tyre në Kuvend nuk e votoi qeverinë e re. 

“Unë besoj që ata e njohin mirë gjendjen e komunitetit tonë dhe për shkak se ka ndarje në ideologji politike nuk besoj se  duhet t’i dënojnë qytetarët pse ne nuk jemi pjesë e pozitës dhe mos të kenë qasje më të mirë për këtë komunite, unë shpresoj dhe besoj se ata do të kenë qasje të drejtë me të gjithë qytetarët pavarësisht se liderët tanë janë pozitë apo opozitë, shteti i Kosovës është formuar në bazë të etnicitetit dhe në Kushtetutën e saj për të drejta të barabarta për të gjithë dhe besoj se kjo do të respektohet“, tha Rrahmani.

Kryetari i PAI-së në Ferizaj dhe  ish-zëvendësministri në tri mandate qeverisëse,  u shpreh se do të ngrisin zërin e tyre për të përmirësuar mirëqenien e këtij komuniteti.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.