Subjekteve afariste u kërkohet respektim i masave për COVID-19

I kishin thirurr gastronomët ferizajas për t’i udhëzuar rreth respektimit të masave të reja kundër përhapjes së koronavirusit,  madje i paralajmëruan se do t’ua mbyllin lokalet nëse nuk i zbatojnë rekomandimet, por siç duket thirrjet e përfaqësuesve të Institutit Kombëtar të Shëndetit Publik, atyre të Policisë dhe të Inspektoratit Komunal të Ferizajt nuk u pëlqyen gastronomëve të pranishëm.

 “Udhëzimet për gastronomi që janë të përcaktuara me manualin nga Ministria  dhe Instituti, pika e parë është distanca ku kërkohet minimumi  të ketë një distancë 1.5 metër me të tjerët dhe jo më shumë se 4 persona në një tavolinë,  vetëm në rastin kur janë familjarë mund të ketë më shumë“, u shpreh Ridvan Berisha, kryeinspektor komunal.

Sevdije Mehmeti, drejtoreshë e Qendrës Rajonale të Shëndetit Publik në Ferizaj, tha se nëse ndonjë punëtor i ndonjë lokali rezulton pozitiv, ai biznes do të mbyllet.

Ana materiale e dimë që është shumë e dobishme, por nuk guxojmë me vendos anën materiale para anës shëndetësore, një jetë e dikujt është shumë më e çmueshme sesa një dështim i biznesit. Bartja e maskave, mbajtja e dezinfektuesve dhe mbajtja e distancës 1.5 metra mendoj që është më e pakta dhe që duhet t’i përmbahemi, në momentin që këto nuk përmbahen ligji na obligon me marrë masa, e ne nuk jemi ata që duam me marrë masa, por mos na detyroni se në momentin që një punëtor ose një klient del pozitiv në lokalin e juaj ta keni parasysh që ai lokal ka me u mbyllë”, tha Mehmeti.

Edhe Policia i luti gastronomët për respektim të masave, në të kundërtën paralajmëroi gjoba.

“Përmbajuni rekomandimeve që mos të kemi edhe ne edhe Inspektorati punë me juve, qëllimi i sotëm është që mos të vimë me ju bezdisë në këtë kohë që është e rëndë edhe për juve, atëherë unë besoj se keni me pas shumë humbje të mëdha, pra takimi i sotëm është që të merremi vesh që t’iu përmbaheni këtyre rregullave, asgjë më tepër, asgjë më pak, e vetmja gjë që ne si polici duam është ju t’iu përmbaheni atyre rregullave dhe nëse ju nuk i përmbaheni ne do të jemi aty për çdo ditë e çdo minutë, sot po u themi këtu e mos të vijmë nëpër lokale”, tha Qazim Reka, zëvendëskomandant i Policisë në Ferizaj.

Në anën tjetër, gastonomët ferizjas u shprehën se me këto masa do të kenë shumë probleme që të operojnë.

“Unë i kam 35 punëtorë, si i paguaj ata, 5 mijë euro i kam rroga, 1 mijë e 500 euro e kam qiranë, 2000 euro e kam rrymën, është problem me punu kështu siç po thuani. Ju thatë me i mbyllë se e ju merrni rroga ju ecë rroga, po punëtorët çka me bë dhe ne”, tha një gastronom.

“Unë i kam 4 tavolina brenda, nëse shkoj me 1.5 metra atëherë duhet me i mbajtë 2 tavolina brenda lokalit që i bjen maksimumi me i pas 8 klientë dhe me këta klientë nuk ka shansë me punu. Normal që duhet me i respektu rekomandimet, por është problem për bizneset që i kanë hapësirat e vogla”, tha Leona Jahiri, gastronome.

“Nëse janë 8 metra katorë për 1 person atëherë unë i kam 23 punëtorë shumica kanë me qenë kamariera sesa klientë. Nëse dikush hynë në kafeteritë tona dhe e sjellë virusin çfarë faji kemi ne, qysh me u mbyllë krejt ne”, tha Agon Zhinipotoku, gastronom.

Nga dita e hënë në Kosovë janë konfirmuar 347 raste me COVID-19.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.