Ministrja e Ekonomisë në Kosovë, Artane Rizvanolli, ka prezantuar të premten rundin e dytë për ndarjen e subvencioneve për qytetarët që blejnë pajisje efiçiente për ngrohje.

Në një konferencë për media, Rizvavolli, ka thënë se pas shqetësimeve të qytetarëve, është vendosur që të ndërhyhet në disa kritere ku njëkohësisht janë shtuar edhe disa kategori tjera.

 “Tani në thirrjen e dytë përveç kritereve që kanë qenë janë edhe ndryshimet në vijim. Qytetarët që janë në skemën sociale, është rritur subvencioni për inverter nga 40% me maksimum 400 euro, deri në 60% të vlerës ose jo më shumë se 550 euro. Për stufat individuale me biomasë dhe për klimat inverter, këtyre kategorive do të mundësohet që të aplikojnë me profaturë. Jemi në komunikim me komunat dhe qendrat sociale, në mënyrë që qendrat për punë sociale të shohin mundësitë për t’u ofruar mbështetje qytetarëve gjatë aplikimit ne e-Kosova. Për nënat vetushqyese kemi paraparë subvencion më të lartë për stufat individuale me biomasë deri në 90% e vlerës investime jo më shumë se 560 euro”, ka thënë Rizvanolli.

Rizvanolli qartësoi se në rundin e dytë mund të aplikojnë edhe të gjithë individët që kanë aplikuar në fazën e parë, e që nuk kanë arritur të montojnë pajisjet e tyre në kohë.

Për më shumë, në këtë rund janë përfshirë edhe konsumatorët që kanë harxhuar më pak se 800 kilovat energji elektrike dhe se për këtë kategori, mjafton që konsumatorët të kenë orën të regjistruar nga

1 nëntori 2021 deri më 31 tetor 2022 dhe do të mund të përfitojnë subvencione.

Ministrja e ekonomisë gjithashtu bëri të ditur se vitin e ardhshëm do të subvencionojnë edhe izolimet e kulmeve dhe ndërrimin e dyerve e dritareve.

Ne qysh nga viti në vijim do të fillojmë me skema më të mëdha të efiçiencës së energjisë që përfshijnë termoizolime, izolime të kulmeve, ndërrim të dyerve dhe dritareve, por edhe pajisje efiçiente për ngrohje siç kemi bërë sivjet. Plani është që gjatë vitit tjetër 30 milionë euro së paku t’i investojmë në efiçiencë të energjisë në programe të reja e kam fjalën, përveç programeve ekzistuese që janë dhjetëra miliona në programet e efiçiencës në ndërtesa publike”, ka thënë Rizvanolli.

Sipas ministres Rizvanolli afati për aplikim në fazë e parë do të jetë i hapur nga sot deri më 25 nëntor, ndërsa afati i fundit për fazën e dytë është më 9 dhjetor 2022.

Të ngjashme

Të tjera