Mbahet trajnim për taksistët lidhur me ofrimin e ndihmës së parë

Organizuar nga “Auto moto Klubi i Kosovës”, në ambientet e Kryqit të Kuq në Ferizaj, u mbajt një ligjëratë për taksistët e këtushëm  lidhur me ofrimin e ndihmës së parë. Përfaqësues të kësaj organizate thanë se qëllimi i këtij trajnimi është që shoferët e taksive të cilët transportojnë udhëtarë, t’i përsërisin njohuritë që kanë të bëjnë me ofrimin e ndihmës së parë.

“Ata janë personat të cilët gjithnjë janë në kontakt me qytetarët, e në mesin e tyre ka që sëmurën sa janë duke udhëtuar me taksi, prandaj ne po dëshirojmë të barazohemi me të gjitha vendet evropiane ku atje prej kohesh zhvillohen kësi lloj trajnimesh. Thjesht në taksi mundet të qëlloj një grua shtatzënë, i komplikohet gjendja, e shoferi duhet të jetë në gjendje menjëherë t’ia jap asaj ndihmën e parë, apo edhe një tjetër i sëmur që mund të pësoj infarkt, shoferi mundet të shpëtoj jetë derisa pacientin ta dërgoj tek emergjenca më e afërt. Thjesht ideja është që të përgatitet shoferi i autotaksit për ndihmën e parë që normalisht edhe mund t’i ketë harruar gjërat që i ka mësuar dikur”, tha Asllan Pllana, inxhinier i komunikacionit rrugor.

Deri më tani trajnime të këtij lloji janë zhvilluar në disa komuna, ndërsa u tha se ato do të mbahen gjithandej Kosovës.

“Më vjen mirë që taksistët po i përgjigjen këtij trajnimi dhe besoni ata po shprehen se shumë gjëra i kishin harruar dhe këto ligjërata sikur po ju ndihmojnë atyre ta kenë të freskët këtë gjë elementare që i duhet çdo shoferi. Besoni që kjo kategori është shumë e ndjeshme në shoqëri, pasi çdo ditë kanë punë me qytetarë në rrugë publike dhe mund të kenë lloj-lloj ndodhi”, tha Pllana.

 

Këtë trajnim e mirëpritën edhe taksistët ferizajas, të cilët thanë se rifreskimi i njohurive është i nevojshëm.

“Unë punoj taksi me vite të tëra, prandaj këtu erdha me dëshirë sot pasi që e di se ndihma e parë është një gjë shumë  e rëndësishme për ne, edhe pse natyrisht ne e kemi mësuar këtë qysh prej kohësh dhe jemi të përgatitur për çfarëdo rasti, por megjithatë nuk është keq të përsëriten gjërat. Fatmirësisht deri më sot nuk kam pasur raste që më kanë ndodhur mua personalisht kur jam dashtë t’i jap dikujt ndihmën e parë, por nuk do të thotë se nuk më ndodhë”, tha taksisti Xhevdet Bajraktari.

Megjithatë, pjesëmarrja në këtë trajnim në Kryqin e Kuq la shumë për të dëshiruar.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.