Dashamirët e librit së shpejti do të kenë në duar librin më të ri të autores dhe analistes letrare Zyrafete Shala.

“Kritika dhe ese” është libri që pritet të dalë këto ditë nga botimi, i cili përmban 25 shkrime rreth veprave dhe autorëve të ndryshëm.

“Për dallim prej librit të parë ky libër është me shkrime më të shkurta, janë recensione, analiza, shkrime, kritika për vepra dhe autorë të ndryshëm, janë diku 25 shkrime, një pjesë përmban shkrime mbi veprat me poezi, një pjesë për prozë, dramë, për kritikën letrare dhe në fund janë disa ese që gërshetohen me letërsi. Ne kemi krijimtari letrare, por pa e pasur kritikën që e vlerëson atë vepër, që ia cakton vendin që e ka në letrat shqipe, është pak e mangët, unë e gjej veten në këtë drejtim dhe mundohem sado pak me i ofru lexuesit një urë kaluese deri te vepra letrare, pasi jo të gjithë janë të përgatitur me analizu një vepër e këto që unë i shkruaj, analizat për veprat e ndryshme e lehtësojnë të kuptuarin e veprës”, tha Shala.

Shala thotë se ka më shumë se një dekadë që ka filluar t’i përgatisë këto shkrime, për t’i përmbledhur në një libër.

“Është një  periudhë e gjatë  10 vjeçare, ka shkrime që i kam bërë para një dekade dhe kur iu kthehesh atyre shkrimeve që  unë i kam shkruar edhe ato i sheh që edhe qenia jote ka evoluar, i sheh disa qëndrime që kanë ndryshuar dhe aty ka qenë ajo dilema më e madhe a me i lënë ashtu siç kam menduar para një dekade apo me i përpunu dhe me i përshtat me ato që i mendoj edhe sot dhe kam vendosur me i përpunu, e kam përmendur edhe në hyrje që tek e fundit kjo që ne i ndryshojmë veprat tona tregon që ne po ecim përpara, ka qenë një shkrimtar që  e kanë pyetur se pse po i ndryshon kaq shpesh versionet e poezive, është përgjigjur se po e ndryshoj veten time, kështu edhe unë vendosa që shkrimet me qenë koherente me ato që sot i mendoj”, tha Shala.

“Kritika dhe ese” nga autorja Zyrafete Shala, me redaktor shkrimtarin nga Shqipëria Kliton Nesturin dhe recensent Gazmend Bytyçin e Arsim Hamitin, do të promovohet këto ditë në panairin e librit në Ferizaj.

Të ngjashme

Të tjera