Sekretari i Shtetit të SHBA-ve, Antony J. Blinken ka bërë një deklaratë lidhur me krimin transnacional, ku liston emrat e disa personave dhe kompanive me seli në veri të Kosovës si caqe të sanksioneve amerikane. Në deklaratë thuhet:

“ Në përputhje me qëllimet e Samitit për Demokraci gjatë kësaj jave, Shtetet e Bashkuara po vendosin sot sanksione ndaj 16 individëve dhe 24 subjekteve nga disa vende në Evropë dhe hemisferën perëndimore. Këto sanksione i kanë cak autorët e korrupsionit në përputhje me Urdhrin Ekzekutiv 13818, i cili bazohet dhe zbaton Aktin Global Magnitsky të Përgjegjshmërisë ndaj të Drejtave të Njeriut

Strategjia e Shteteve të Bashkuara për luftim të korrupsionit, e publikuar më 6 dhjetor, thekson rëndësinë e trajtimit të lidhjes ndërmjet korrupsionit, kriminalitetit dhe aktiviteteve të tjera të paligjshme si një prioritet të sigurisë kombëtare. Krimi i organizuar transnacional është destabilizues, me këto grupe që shpesh bashkëpunojnë me zyrtarë publikë për të mbrojtur veten nga ndjekja penale dhe përgjegjësia. Organizatat kriminale transnacionale operojnë gjithashtu përtej kufijve, duke minuar sistemin financiar ndërkombëtar dhe duke komplikuar përpjekjet e zbatimit të ligjit për të prishur dhe shpartalluar krimin transnacional në nivel global. Ne e dimë gjithashtu se krimi i organizuar i mbështetur nga aktorë të korruptuar mund të destabilizojë sundimin e ligjit, të gërryejë besimin në institucionet publike dhe të dobësojë qeverisjen demokratike.

Ne do të vazhdojmë të përdorim të gjitha mjetet në dispozicion për të thyer lidhjet midis aktivitetit kriminal dhe korrupsionit. Veprimet e sotme, me përcaktimet e Departamentit të Thesarit për aktorë të korruptuar të lidhur me organizatat kriminale transnacionale në El Salvador, Kosovë dhe Serbi, janë pjesë e përpjekjeve tona të gjithë qeverisë për të thyer këto lidhje dhe për të promovuar përgjegjësinë për vepruesit e korruptuar.

KRIMI I ORGANIZUAR NDËRKOMBËTAR ME BAZË NË KOSOVËN VERIORE: ZVONKO VESELINOVIQI DHE GRUPI I TIJ I KRIMIT TË ORGANIZUAR

Zvonko Veselinovic (Veselinovic), udhëheqësi i Grupit të Krimit të Organizuar Zvonko Veselinovic, është një nga figurat më famëkeqe të korruptuara të Kosovës. Grupi i Organizuar Kriminal i Veselinovic është e angazhuar në një skemë ryshfeti në shkallë të gjerë me zyrtarë të sigurisë kosovare dhe serbe, të cilët lehtësojnë trafikimin e paligjshëm të grupit të mallrave, parave, narkotikëve dhe armëve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë. Grupi gjithashtu ka komplotuar me politikanë të ndryshëm në disa marrëveshje quid pro quo, duke përfshirë ryshfetin në fillim të vitit 2019 të zyrtarëve kosovarë të sigurisë për të lejuar operacionet e tyre të kontrabandës ndërmjet Serbisë dhe Kosovës dhe ryshfetin e fundit të vitit 2017 të zyrtarëve kosovarë të sigurisë kufitare për të lejuar kalimin e sigurt për kontrabandistët. Nga fundi i vitit 2017, Veselinoviq dhe vëllai i tij Zharko Jovan Veselinoviq (Zharko) kishin marrëveshje me politikanët për të ndihmuar partinë e tyre të fitojë zgjedhjet, të sigurojë fitore politike për kandidatët e tyre dhe të kontribuojë me shuma të mëdha parash për kandidatët. Në këmbim, këta politikanë do t’u jepnin vëllezërve kontrollin e zonave të caktuara për bizneset e tyre dhe ku ata mund të kryenin aktivitetet e tyre të paligjshme të biznesit pa ndërhyrjen e autoriteteve serbe, dhe gjithashtu do të ofronin informacion të pronarit të biznesit për të mbështetur investimet e biznesit të vëllezërve. Politikanët gjithashtu do t’i shpërblenin vëllezërit Veselinoviç duke punuar për t’u dhënë vëllezërve kontratat më të mira të infrastrukturës. Nga fundi i vitit 2017, Veselinovic dhe Zharko bënë donacione si metodë për pastrimin e parave që buronin nga sipërmarrja e tyre kriminale. Zharko ka qenë lider në grupin e tij të krimit të organizuar të Veselinovic, duke punuar me vëllain e tij dhe grupin e organizuar kriminal në aktivitetet e tyre të kontrabandës, frikësimin e dhunshëm të bizneseve, projektet e tyre të ndërtimit dhe infrastrukturës dhe projektet e tyre të zhvillimit të telekomunikacionit. Përveç kësaj, Veselinovic dhe grupi i tij u paditën për përfshirjen e tyre të dyshuar në vrasjen e liderit të partisë politike Oliver Ivanoviç në janar 2018. Veselinovic dhe anëtarët e tjerë të grupit të orhganizuar kriminal, Milan Rajko Radojciq (Radojcic), Zeljko Bojiq (Bojic) dhe Marko Rosiq ( Rosic), të gjithë u përmendën në aktakuzë për vrasjen, secili duke shërbyer rolin e tij në atentatin për ndërmarrjen kriminale.

Veselinovic, Zharko dhe Radojcic janë caktuar në bazë të E.O. 13818 për të qenë persona të huaj që janë ose kanë qenë drejtues ose zyrtar i një njësie, duke përfshirë çdo ent qeveritar, që është përfshirë ose anëtarët e të cilit janë përfshirë në korrupsion, duke përfshirë shpërdorimin e pasurive shtetërore, shpronësimin e aseteve private për përfitime personale, korrupsion në lidhje me kontratat e qeverisë ose nxjerrjen e burimeve natyrore, ose ryshfet, lidhur me mandatin e tyre.

Bojiq është caktuar në bazë të E.O. 13818 për ndihmën materiale, sponsorizuar ose ofruar mbështetje financiare, materiale ose teknologjike për, ose mallra ose shërbime për ose në mbështetje të Veselinovic.

Rosiq

Andrija Zheljko Bojiq

Srdjan Milivoje Vuloviq

Milan Mihajloviq

Miljan Radisavljeviq (Miljan)

Miljojko Radisavljeviq (Miljojko)

Radovan Radiq (Radic)

Sinisha Nedeljkoviq (Nedeljkovic)

Radule Steviq (Stevic)

OFAC caktoi katër entitete në të gjithë Evropën që janë në pronësi ose të kontrolluara nga Veselinovic në përputhje me E.O. 13818:

Inkop DOO Cuprija (Inkop), me seli në Serbi

Civija Komerc, me seli në Serbi

S.Z.T.R. Prizma B.I., me seli në Kosovë

Ferari Preduzeee Za Usluge I Promet Polovnim Vozilima SH.A., me seli ne Kosove

OFAC caktoi tre entitete në të gjithë Evropën që zotërohen ose kontrollohen nga Inkop në përputhje me E.O. 13818:

Betonjerka SOO Aleksinac, me seli në Serbi

Dolly Bell DOO Beograd-Novi Beograd, me seli në Serbi

Novi Pazar-Put D.O.O. Novi Pazar me seli në Serbi

OFAC caktoi dy entitete në të gjithë Evropën që zotërohen ose kontrollohen nga Zharko në përputhje me E.O. 13818:

Zarko Veselinovic B.I., S.T.R. Kristal me seli në Kosovë

Nautikacentar D. O. O., me seli në Kroaci

OFAC caktoi tre entitete në të gjithë Evropën që zotërohen ose kontrollohen nga Stevic në përputhje me E.O. 13818:

DOO Rad 028 Zveçan me seli në Serbi

Radule Stevic B.I., P.T.P. Rad, me seli në Kosovë

Rad D.O.O., me seli në Kosovë

OFAC caktoi shtatë entitete në të gjithë Evropën që janë në pronësi ose të kontrolluara nga Nedeljkovic në përputhje me E.O. 13818:

Markom Metal Commerce DOO Zveçan, me seli në Serbi

Metal-Robna Kuca, me seli në Serbi

Sinisa Nedeljkovic B.I., P.T.P. Metal, me seli në Kosovë

P.P.Robna Kuca Metal B.I., me seli në Kosovë

Farma Izvori B.I., me seli në Kosovë

Robna Kuca Metal D.O.O., me seli në Kosovë

Sinisa Nedeljkovic I.B., me seli në Kosovë

OFAC caktoi dy entitete në të gjithë Evropën që zotërohen ose kontrollohen nga Miljan në përputhje me E.O. 13818:

DOO MM Kom Inter Blue Donji Jasenovik, me seli në Serbi

P.P. Babudovac B.I., me seli në Kosovë

OFAC caktoi gjithashtu tre entitete në të gjithë Evropën që zotërohen ose kontrollohen nga anëtarë të tjerë të këtij grupi të krimit të organizuar sipas E.O. 13818:

DOO Babudovac Brnjak, me seli në Serbi dhe në pronësi ose kontroll nga Miljojko Garac

Të ngjashme

Të tjera